Norska larmet – tror ungdomar dopar sig

Antidoping Norge och Norges idrottsförbund slår larm.

De tror att norska ungdomar dopar sig.

– Det råder ingen tvekan om det, säger Anders Solheim, vd på Antidoping Norge, till NRK.

Den 30 mars i år skickade Antidoping Norge och Norges idrottsförbund ett brev till departementet för barn- och familjefrågor. Anledningen är för att lagen säger att ungdomar mellan 15 och 18 år inte får testas för dopning utan föräldrarnas samtycke.

Antidoping Norge och Norges idrottsförbund menar att lagen måste ändras – för att rädda norsk idrotts omdöme.

Anders Solheim, vd för Antidoping Norge, är säker på att det finns anledning att tro att tonåringar i Norge använder illegal dopning.

– Det är i den åldern som de upplever den första introduktionen. Att prestera inom idrott är viktigt för många. Det råder ingen tvekan om att det omsätts dopning i den åldersklassen, säger han till NRK.

”Naturligt att de testas”

Enligt Solheim testades över 100 utövare i åldersklassen 15-18 år 2018, men året därpå gjorde barn- och familjedepartementet det klart att det i lagen inte är tillåtet att genomföra dopningstester utan föräldrars samtycke – och sedan dess har knappt någon under 18 testats i Norge.

– Vi har flertalet duktiga utövare som strävar efter att få tävla på internationella tävlingar för personer under 18 år. Det är naturligt att de testas, säger Solheim.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN