Pontus Orre

Pontus Orres bild på Duplantis prisas

Av: 

Kristoffer Bergström

En man står på sin cykel för att se över staketet när Armand Duplantis vinner herrarnas stavhopp på 5,72 meter i friidrottstävlingen Karlstad GP den 8 juli 2020 på Tingvalla IP. På grund av coronapandemin tillåts ingen publik på arenan.
En man står på sin cykel för att se över staketet när Armand Duplantis vinner herrarnas stavhopp på 5,72 meter i friidrottstävlingen Karlstad GP den 8 juli 2020 på Tingvalla IP. På grund av coronapandemin tillåts ingen publik på arenan.

SPORTBLADET

Grattis...

Pontus Orre, 29, frilansfotograf med Aftonbladet som bas. Din bild från Karlstad GP i somras, där en man balanserar på cykeln för att se Armand Duplantis, blev Årets bild i sportklassen.

– Tack.

Det måste ha varit det lättaste beslut en jury fattat sedan Usain Bolt blev Jamaicas bästa friidrottare 2008 och Kennet Andersson blev Årets Kenneth 1994.

– Det vet jag inte. Bildbyråns bild när en AIK-spelare gör highfive genom ett stängsel är fin i sin glädje. Min är mer dystopisk.

Man bör titta på bilden ett tag för att fullt ut förstå den. Ja, det är Armand som syns därborta. Är den vacker eller skrämmande?

– Det är fint när bilder är estetiska. Bilden har så få färgskalor att den verkar svartvit. Hade inte täckduken varit svart vore det inte samma sak. Och vädret. Spöregn, hagel, strålande sol, dubbla regnbågar, det var allt möjligt den dagen.

Har Duplantis sett bilden?

– Ja. Han gillar den. Han har delat den på Instagram.

Är mannen på cykeln medveten om att du fotar?

– Ja. Han frågade om jag ville låna cykeln och komma upp över staketet. Jag sa nej, jag håller mig här, det blir en bra bild härifrån.

Vi har en tom arena, en världsstjärna, en ekvilibristisk åskådare. Kände du redan när du tryckte av att det här skulle bli en perfekt bild av sportåret 2020?

– Jag tror det. Bilden beskriver allt. Det var en av de första tävlingarna som arrangerades i Sverige, men ingen publik var välkommen och arrangörerna gjorde allt för att folk inte skulle se in. De ville undvika folksamlingar. Men någon överlistade dem med stegar och cyklar. De har haft det kämpigt i år, åskådarna.

Vad önskar du mest av allt nu?

– Att vi kan träffa människor som förr, innan pandemin bröt ut.

Fotnot 1: bilden var också finalist i Internationella friidrottsförbundets årliga fototävling.

Fotnot 2: Aftonbladets Andreas Bardell vann Årets bild i kategorin Porträttreportage. Läs mer här.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Duplantis hyllad av Sergej Bubka på Idrottsgalan

ÄMNEN I ARTIKELN

Pontus Orre

Armand Duplantis

Aftonbladet

Årets bild