VM-guldet ger en bonus – om två år

Sundlings succé bäddar för ny framgång

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Svenskt VM-guld 2021.

Då blir det extra mycket svenskt i startfältet 2023.

– Det var det vi siktade på, säger Johanna Hagström till Sportbladet.

Sverige har dominerat i sprinten på damsidan den här säsongen, så inför VM i Oberstdorf var målsättningen solklar: Det skulle bli blågult på första, andra och tredje plats.

Så blev det inte.

Förhandsfavoriterna Linn Svahn och Maja Dahlqvist körde bort sig och i stället blev Jonna Sundling ensam svensk på pallen – men allra högst upp.

– Hon är en välförtjänt segrare. Hon trycker till oss från start till mål och är stabil hela vägen, säger norska rivalen Ane Appelkvist Stenseth, som slutade femma.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Extra plats

Segern är en jackpott för Sverige på flera sätt. Inte nog med att den gav en drömstart på det här mästerskapet, den innebär också att Sverige får en extra startplats på nästa VM, 2023, i slovenska Planica.

Där kommer Sverige nu att få ställa upp med fem damåkare i stället för fyra, eftersom den regerande mästaren alltid tilldelas en plats.

– Det är så himla kul. Jag kom på det nu, att vi får fem åkare till nästa VM och det var det vi siktade på. Så det var bra, säger Johanna Hagström, som slutade fyra.

Det är en liten vinst för alla i laget?

– Ja, verkligen. Trots att vi inte fick tre svenskor på pallen här så är det en vinst.

”Stora i käften”

De norska åkarna njöt lite av Svahns och Dahlqvist misslyckande här i Oberstdorf.

– Det är lite skönt att se. Lite ”payback” till alla de kaxiga kommentarerna från Sverige. De är stora i käften, men de har ju presterat också så jag har inte kunnat säga så mycket om det, säger Lotta Udnes Weng till VG.

På nästa VM får Norge alltså fem svenskor att tampas med…

– Men vi satsar på fyra norskor i finalen, så då kan de få den (extra platsen), säger Ane Appelkvist Stenseth.

Publicerad:

LÄS VIDARE