Portugisiska handbollsmålvakten Alfredo Quintana död

Alfredo Quintana är död. Han blev 32 år gammal.
Alfredo Quintana är död. Han blev 32 år gammal.

Den portugisiske handbollsmålvakten Alfredo Quintana drabbades av hjärtstillestånd under en träning i måndags.

Nu har han avlidit på sjukhuset.

– Jag kommer inte bara bära med mig Alfredo som en fin kompis utan också som en otroligt levnadsglad människa, säger Portos tränare Magnus Andersson till Sportbladet.

Alfredo Quintana var målvakt för det portugisiska handbollslandslaget och representerade storklubben Porto.

Nu har han avlidit endast 32 år gammal.

”Vår käraste Alfredo Quintana gick bort idag. En sann drake. Må du vila i frid”, skriver Porto på Twitter.

Beskedet kommer efter att Quintana drabbats av hjärtstillestånd på träningen i måndags. Han fick omedelbar behandling och stabiliserades innan han fördes till São João-sjukhuset där han försattes i konstgjord koma. Men hans liv gick inte att rädda.

”Han älskade att dansa”

Nu berättar Portos svenske tränare Magnus Andersson för Sportbladet om tragedin och sorgen.

– Tankarna går givetvis till Alfredo och hans familj, men också alla som varit i detta och upplevt det. Det är tufft för oss alla.

Hur kommer du att minnas honom?

– Jag kommer inte bara bära med mig Alfredo som en fin kompis utan också som en otroligt levnadsglad människa som brann för sin handboll. Han var en mycket varm person som tog stor plats i en grupp på ett väldigt positivt sätt. Han älskade att dansa och spela kubansk musik på hög volym. Han kunde inte stå still. Han dansade i omklädningsrummet, på bussar, på flyg..., säger Andersson som tog över Porto 2018.

Magnus Andersson.
Magnus Andersson.

Gjorde 72 landskamper

Quintana har spelat i Porto sedan 2010 och representerade Portugal under handbolls-VM i Egypten tidigare i år. Den 201 centimeter långe målvakten gjorde 72 kamper för sitt land och 431 matcher för sin klubb.

Han fick sitt stora, internationella genombrott i EM 2020 och var en stor bidragande anledning till Portugals framgångar i turneringen. Där besegrade Portugal Sverige med 35–25. Då med Quintana mellan stolparna.

Det har förstås varit mycket tunga dagar för Andersson och resten av klubben.

– Vi har fått väldigt bra, professionell hjälp. Vi har träffats tre gånger i laget. I går och i dag har vi haft träningar för de som vill och kan. Alla har inte klarat att komma dit men det har varit bra uppslutning och mestadels har vi pratat. Vi har försökt vara nära och stötta och hjälpa varandra med hjälp av psykologer.

Portos matcher den här veckan har skjutits upp eller ställts in.

– Tanken nu är att nästa match är mot Elverum i sista omgången i Champions League på torsdag. Vi ska försöka mobilisera till den om det går, säger Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN