Passningen till svensk fotboll: ”Händer saker i Europa”

SPORTBLADET

LONDON. Chelsea krossade Rosengård i Champions League-åttondelen.

Då skickar Hedvig Lindahl en passning till svensk klubbfotboll.

– Man behöver ta på allvar att det händer saker i Europa, säger landslagsmålvakten.

Foto: Petter Larsson
Hedvig Lindahl.

Engelska ligaettan Chelsea slog FC Rosengård med 3-0 i den första Champions League-åttondelsfinalen i London. Siffrorna hade kunnat vara ännu större utan en storspelande Zecira Musovic i Malmölagets mål och nu krävs en jätteinsats för hemmaplan för att nå kvartsfinal.

– Det är såklart en storklubb som gjort stora framsteg de senaste åren, säger Musovic till Sportbladet.

– De har världsspelare på nästan alla positioner och förväntar man sig något sämre än det här så är man helt fel ute.

Passning till svensk fotboll

På andra sidan plan stod Hedvig Lindahl och ordnade Chelseas sjätte nolla i höst. Den tidigare Malmömålvakten passade på att skicka en känga åt svenska klubblag.

– Det känns lite konstigt, jag har i många år värnat om att svenska klubblag ska gå långt i Champions League så på något sätt så känner man att man gör någonting helt fel som håller på att kanske slå ut ett svenskt lag, säger Lindahl.

– Men nu är det som det är och utvecklingen har gått åt detta hållet och vill man vara i en riktigt professionell miljö nuförtiden så är det tyvärr inte i Sverige man ska befinna sig

Nollan länge

Senast Chelsea släppte in ett hemmamål i en tävlingsmatch var mot Arsenal den 17 maj och Londonlaget har inlett den engelska ligan med fyra segrar och 19-0 i målskillnad. Efter vinst på bortamål mot Bayern München och storseger mot Rosengård i första åttondelen stormar de mot kvartsfinal i Champions League.

– Då åkte vi dit med en 1-0-vinst och nu har vi ett ännu bättre läge, säger Lindahl.

– Våra resultat hittills har varit väldigt positiva och det är ingen som gjort mål på denna plan än. Vi har förbättrat laget med värvningar det senaste transferfönstret och det känns som att vi tar steg hela tiden.

Grymma förutsättningar

Efter två år i Malmö 2001-2003 och spel i en handfull andra svenska klubbar hamnade hon för två år sedan i Chelsea – och blev en del av storklubbens storsatsning på sitt damlag. Nu delar hon och nytillkomna svenskan Magdalena Eriksson träningsanläggningen i Cobham söder om London med herrarna i vårens Premier League-vinnare.

– Vi har en heltidsanställd sjukgymnast och ska snart få en till, en heltidsanställd läkare, vi får frukost och lunch, vi har bättre löner såklart, större trupper och alla möjliga funktioner kring laget, säger Lindahl.

– Vi har väldigt mycket fler människor som jobbar kring laget. Vi har ett stort marknadsteam på fem-sex pers som springer runt och bara försöker marknadsföra oss. I Sverige så får man ju oftast välja om man vill ha en sjukgymnast eller någon som jobbar med marknadsföring och då väljer man kanske en sjukgymnast och vissa lag i Allsvenskan har inte ens det. Det är skillnad som natt och dag tyvärr.

Starkare nu

Senast Chelsea mötte Rosengård var i en träningsmatch i februari. Då slutade matchen 1-1 - och såg helt annorlunda ut, menar Lindahl.

– Vi hade kanske mer av spelet då också fast jag tyckte att det var en jämnare match och vi kom inte igenom lika lätt. Sedan dess har vi värvat ännu mer, fått ännu mer resurser och kanske fått fler skador, sparkat tränaren, säger hon.

– Det kan ju vara tillfälligt också, med två lag som var på väg åt olika håll. Man ska inte alls skriva av svenska lag – vi har en fin tradition i Sverige – men man behöver ta det på allvar att det händer så mycket i Europa så det behöver satsas rejält i Sverige också. I startelvan har vi nu tre skandinaver och Ramona Bachmann som spelat i Sverige, som bidrar med någonting som inte funnits här i England tidigare. Vi är ju duktiga i Sverige så det vore synd om vi bara slänger bort det.

ARTIKELN HANDLAR OM