”Vi hittar varandra i den egendomliga fascinationen”

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Vi vågar lova att en kväll aldrig förr har innehållit samma komponenter.

Femhundratio fotbollströjor.

Hundrafemtio fotbollsfrälsta.

En Erik Niva.

Färgfabriken i Stockholm.

Tisdag kväll och tunn luft i konsthallen när Erik Niva håller ett brandtal från scenen. Sportjournalisten har ägnat sin yrkesgärning åt att bredda och fördjupa bilden av fotboll, om dess samhälleliga påverkan, om politiken, om vulgärkommersialismen. Om brittiska Tottenham Hotspur, ecuadorianska Independiente del Valle och tyska Lokomotive Leipzig.

Över all väggyta trängs kulörta tröjor med latinska, kyrilliska och arabiska bokstäver. Den här kvällen handlar om de dryga 500 matchställ som Erik Niva samlat på sig de senaste tio åren – och om berättelserna de bär på.

”Känner för dem allihopa”

Låter det insnöat och smalt?

Det är det. Och en fullkomligt naturlig fortsättning på Nivas mission.

– Fotboll är i dag världens största kulturyttring. Så om konstvärlden har sina vernissage, varför kan vi inte ha ett om fotbollströjor?

Applåder. Hummanden. Biljetterna till tisdagens och onsdagens visningar sålde slut i ett nafs, folk har åkt från Norrköping, Karlstad och Göteborg, för dem behöver inte Niva motivera initiativet.

När frågestunden är över berättar han om lösa planer på att packa ner samlingen och visa upp den i andra städer. Jag testar honom på ett par tröjor men det är lönlöst att hitta en blind fläck.

Den där? Grimsby Towns gamla bortaställ. Den där? Enkelt, Persepolis från Teheran. Den då? Qarabağ FK.

– Jag känner för dem allihopa, säger han.

1 av 5 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Svår fråga om japanska andraligan

Om det blir någon sorts elfel och brand här. Om alla hinner ut men det går inte att rädda det materiella. Vad händer med dig då?

– Jag har ändå minnena. Klart, jag vore inte en happy camper dagarna som följde, men jag skulle ändå kunna leva med det. På ett sätt är det här ett bokslut, ett rättfärdigande kring att jag samlat på mig alla de här tröjorna. När det här är klart ska de stuvas undan på ett mer eller mindre effektivt sätt. De kommer inte att hänga såhär i vårt hem.

Hur har kvällen varit?

– Det har varit omtumlande och upplyftande. Kul att se att vi är några stycken som kan hitta varandra i den här lite egendomliga fascinationen för fotbollströjor.

Vilken är den mest obskyra frågan du har fått?

– Det var någon som ville prata Tokyo Verdys kamp för att överleva i den japanska tvåan. Jag kunde inte tillföra så mycket i det samtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Erik Niva