Officiellt: Enzo Maresca ny tränare för Chelsea

Publicerad 2024-06-03

Då var det officiellt.

Chelseas nye tränare heter Enzo Maresca.

– Jag ser fram emot att jobba med en väldigt talangfull grupp av spelare, säger italienaren till klubbens webbplats.

Följ ämnen

Den 44-årige italienaren Enzo Maresca lämnar Leicester City för att bli ny tränare i Chelsea FC.

Efter att det tidigare rapporterats vara klart så bekräftar båda klubbarna under måndagen att så också blir fallet.

– Vi är spända på att välkomna Enzo till Chelseafamiljen. Vi ser fram emot att stötta honom och resten av ledarteamet för att de ska uppnå sin fulla potential och våra förväntningar under de kommande åren, säger klubbledningen till Chelsea FC:s webbplats.

Maresca tog över Leicester förra sommaren och låg i högsta grad bakom att ”The Foxes” vann Championship under den gångna säsongen.

Han hänger dock inte med sitt Leicester till Premier League, utan väljer alltså i stället att träna en annan klubb i högsta divisionen.

Sjätte tränaren på fem år

Den före detta mittfältaren blir den femte tränaren i Chelsea (efter Thomas Tuchel, Graham Potter, Frank Lampard och Mauricio Pochettino) sedan amerikanen Todd Boehly tog över ägarskapet i klubben 2022. Sjätte om man räknar med Bruno Saltors interimsejour några dagar i början av april 2023.

Med andra ord återstår det alltjämt att se om Maresca kommer få möjlighet att slutföra det femårskontrakt som han nu skrivit på.

Han har i alla fall valts ut efter en rekryteringsprocess med flera olika tänkbara kandidater.

– Enzo har verkligen imponerat på oss i diskussionerna som lett till anställningen. Hans ambition och arbetsmoral linjerar med klubben. Vi ser verkligen fram emot att jobba med honom, säger Laurence Stewart och Paul Winstanley, klubbens sportchefer.

Besviket Leicester

Maresca köps loss av Chelsea från sitt kontrakt med Leicester.

Ett Leicester som inte döljer sin besvikelse över att italienaren lämnar klubben efter blott en säsong.

”Klubben är besviken att Enzo i detta stadie valt att han inte längre vill vara en del av vår vision. Men i och med Enzos beslut och att klubbledningens villkor för avskedet har uppfyllts så önskar vi honom lycka i framtiden”, skriver Leicester på sin webbplats.

Följ ämnen i artikeln