Silver i EM för Joel Eriksson

Reporter: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Thomas Suer / Thomas Suer / suer.photo

En seger och en andraplats.

Det gav Joel Eriksson ett EM-silver.

– Nu vill jag vinna VM, säger han

Foto: Thomas Suer / Thomas Suer / suer.photography
F3: Silver i EM för Joel Eriksson

Inför säsongsavslutningen på Hockenheim i Tyskland låg svensken trea i EM; men redan idet första loppet visade han att ha inte var nöjd med den placeringen. Han körde upp sig två placeringar det första varvet och tog säsongens sjunde seger.

Det gjorde också att han gick om F1-teamet Mercedes juniorförare Maximiliam Günther i sammandraget och tog ö ver silverplatsen i EM.

– Riktigt kul att få ta en seger så här i finalen, säger Joel Eriksson.

– Det var ett tufft race; jag hade sämre däck än de flesta andra men lyckades ta mig upp i ledning på det första varvet, och det var nyckeln.

Silver i EM för Joel Eriksson

Svensken var sedan fyra i det andra loppet och i det tredje hade Günther pole position medan Eriksson startade från ruta fem. Det gjorde att svensken behövde ta en pallplats för att behålla segern - om Günther vann.

Det gjorde tysken, men svensken passerade två av Günthers teamkamrater och avancerade upp till plats två.

Det gav Joel Eriksson silvret med fem poängs marginal.

– Grymt skönt att lyckats med detta, säger han.

– Jag ville verkligen ha det här silvret, och jag visste att de första två-tre varven var avgörande. När jag väl var uppe som tvåa var det bara att bevaka positionen och ta hand om däcken in i mål. Det är härligt att få avsluta säsongen på det här sättet med fem pallplatser och tre segrar på de sista sex racen - det visar verkligen att det är i toppen vi ska vara.

Siktar på VM-titel

Eriksson har imponerat under säsongen, han har varit teamets klart bäste förare, kört in åtta gånger så många poäng som samtliga teamkollegor gjort tillsammans och tagit Team Motoparks bästa EM-placering någonsin.

Han har dessutom slagit flera av förare som redan har juniorkontrakt med olika F1-team.

– Det har varit en bra säsong, det går inte att komma ifrån, avslutar Eriksson.

– Målet var att vinna titeln, men vi förlorade tyvärr den chansen på grund av kvalproblemen under mitten av säsongen och det är inget vi kan ändra på nu. Vi har visat vilken kapacitet vi har när materialet är med oss och ett EM-silver är inte fy skam.

Nu väntar VM och World cup i Macau, Kina, den 16–19 november - och Joel Eriksson har ett mål kvar den här säsongen.

– Det blev ett EM-silver. Nu vill jag vinna VM.

Publicerad: