Världscupen i längdskidor 2015/2016

– Kalla mår kanske inte så bra i själen

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Tränaren berättar efter nya missen

Charlotte Kalla blev bara nia efter att ha tappat på slutet.
Charlotte Kalla blev bara nia efter att ha tappat på slutet.

Falun. Charlotte Kalla hade hoppats på pallen men slutade nia.

Efteråt var hennes blick svart.

– Charlotte mår kanske inte så bra i själen, säger damtränaren Mattias Persson.

Charlotte Kalla stod inte att känna igen under fredagens presskonferens i Falun. Hon var tillbaka på guldmark, på arenan där hon för ett år sedan vann fyra VM-medaljer, men sa sig inte ens tänka på saken.

I tävlingsspåren såg det nästan lika håglöst ut. Efter en stark öppning på damernas fem kilometer klassiskt tappade Kalla tid på toppen av Mördarbacken och ner i mål. Therese Johaug vann före tre norskor. Charlotte Kalla var 50 sekunder efter, på nionde plats.

– Det var jobbigt i dag. Det kändes väldigt bra i Mördarbacken, det kändes som att jag fick till ett bra driv. Jag försökte kämpa på över krönet, men på den här distansen och banan gäller det att vara pigg. Den dagsformen hade inte jag i dag, säger hon.

"Nervös och lite spänd"

Damtränaren Mattias Persson är relativt nöjd med laginsatsen (Ida Ingemarsdotter kom på plats fjorton och ett koppel av svenskor låg mellan plats 28 och 31). Men den största stjärnan hade han trott mer om.

– Vi hade kanske väntat oss lite mer av Charlotte i dag, säger Persson.

Kalla ligger fortfarande fyra i världscupen, men de tre norskorna framför henne (Johaug, Weng, Östberg) utökar ledningen eftersom samtliga var på pallen. Mattias Persson noterade också att svenskan har varit dämpad här i Falun.

– Charlotte mår kanske inte så bra i själen med tanke på hur resultaten har varit under säsongen. Hon är förmodligen lite stressad över att komma hem på hemmaplan. Hon ska visa att hon kan åka fort. Hon har träningen och farten i kroppen men har inte fått fram det i tävlingsspåret. Jag tror att hon gärna vill göra resultat på hemmaplan i Falun. Hon var lite nervös och spänd helt enkelt, säger han.

"Blir en annan person"

Mattias påpekar att Charlotte Kalla brukar vara arg när det går dåligt, men att hon har en förmåga att skaka av sig misslyckanden.

– Det är svarta ögon när vi går förbi här, men när vi kommer upp till vår husbil och hon har fått lugna ner sig under promenaden så blir det en annan person. Ni ser kanske den absolut mörkaste sidan. Ganska fort så vänder det och vi åker tillbaka till hotellet och äter lunch och umgås tillsammans, säger damtränaren Mattias Persson.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Lönelista: Så mycket tjänar ALLA svenska VM-åkare

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor 2015/2016

Charlotte Kalla

Therese Johaug

Längdskidor