Eriksson: ”Ett dödligt hot mot idrotten”

RF:s ilska efter beslutet

Ryssland får delta i OS.

Ett beslut som Riksidrottsförbundet inte är nöjda med.

– Det är som jag ser det ett dödligt hot mot idrotten, säger förbundets ordförande Björn Eriksson om statsdopningen.

Internationella Olympiska Kommittén har beslutat att de inte portar Ryssland från OS. Istället kommer varje specialidrottsförbund få fatta beslutet om Ryssland och deras idrottare ska få delta.

Beslutet är inte någonting som uppskattas hos det svenska Riksidrottsförbundet.

– Jag tänker såhär va: för mig med ungdom i statsdopningen på 70- och 80-talet var det förjäkligt. Sen gick dopningen in i en period med kriminella istället och vi blev bättre på att kämpa mot dem. Sen återvänder då detta med statsdopning i rysk form. Det är som jag ser det ett dödligt hot mot idrotten, säger förbundets ordförande Björn Eriksson.

”Extremt allvarligt”

Just den ryska statsdopningen som internationella antidopningsbyrån Wada har rapporterat om ser Eriksson som det stora hotet mot idrotten.

– Det finns ju två delar. Först är det ju preparatsmässigt, där man ju har ett helt lands resurser. Och två när man byter prover och har sig, då spelar det ingen roll vad vi har om man byter prover, säger han och fortsätter:

– Det hotar idrotten och sponsorer. Och på sikt även publikmässigt, när man inte vet när det är medicin eller prestation som belönas. Därför tycker vi som samlingsorgan mot svensk idrott att det är extremt allvarligt.

Riksidrottsförbundet anser att IOK åtminstone skulle ge specialidrottsförbunden en rekommendation – kring Rysslands OS–deltagande.

”Lurat resten av världen”

– Om man ser det som ett juridiskt problem, vilket jag uppfattar det som att man gör. Då hade man ju kunnat rekommendera specialidrottsförbunden att göra uteslutningen och inte bara lämna över och sticka lite med svansen mellan benen tycker jag.

Även Riksidrottsförbundets dopningskommisions ordförande Kristina Olinder har beklagat sig över beslutet.

– Jag är besviken. Jag tycker att Ryssland har lurat resten av världen med ett antal dopade idrottare och därför tycker jag inte att de borde vara med i OS som land betraktat, säger hon till SVT Sport.

I nuläget står det enbart klart att de ryska friidrottarna portas från mästerskapet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.