Tidemand jagar VM-seger i Finland

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio poäng från tredjeplatsen inför finska rallyt

Foto: @World
Pontus Tidemand inleder Finlands VM-rally i dag.

Pontus Tidemand är på jakt.

Efter ännu en seger i rally-VM.

– Får jag en plats på pallen skulle jag vara jättenöjd, säger han.

I dag inleds Finlands VM-rally, en tävling som är känd för sina snabba vägar och långa hopp. Nio av de tio snabbaste VM-deltävlingarna har avgjorts just här, men det handlar inte om några rytmiska sträckor utan om tekniska sektioner med avsmalnande vägar och blinda krön som skymmer svängar där felfria noter. Det krävs en hög koncentration hos både förare och kartläsare.

– Det gäller att hitta den där superspeeden, det svåraste är att våga, hitta rätt känsla och lita på bilen, åka för fullt, men inte över gränsen för vad jag och bilen klarar av. Det gäller att vara grymt koncentrerad, att lita på motor och bil. Det är extremt i ett rally som detta, säger 25-årige Tidemand till Sportbladet.

– Det är några av de snabbaste vägarna under VM-säsongen, det är väldigt många åskådare och de är dessutom mycket kunniga. Det är ett roligt rally och jag har många väldigt duktiga konkurrenter i min klass. Man har ögonen på sig.

Pondus och starka finländare

Tävlingen består av 334 kilometer, uppdelat på 24 sträckor i en unik mix av kortare och längre sträckor där mer än 40 procent är nya jämfört med 2015. Svenskens tuffaste konkurrenter i WRC2, Esapekka Lappi och Teemu Suninen, kör dessutom på hemmaplan.

– Det finska VM-rallyt är en tävling med mycket pondus som många vill vinna, kanske allra mest hemmaförare som Lappi och Suninen som är otroligt skickliga på den här typen av vägar. Det kommer garanterat att bli en stenhård fajt redan från start och vi ska göra vårt bästa för att ingå i den. Det är svårt att lägga en plan i förväg, men så snart vi kommer igång ser man snabbt hur man ligger till i förhållande till konkurrenterna och hur man måste tackla tävlingen för att öka sina chanser, säger Pontus.

– Finländarna känner vägarna utan och innan, de kommer att vara otroligt snabba så det gäller att vänta på att de gör misstag.

Bergkvist debuterar

Inför deltävlingen ligger svensken fyra i mästerskapet, med tio poäng upp till tredjeplatsen. Han har stått på prispallen i två av de tre tävlingarna han har kört och i den tredje ledde han när han fick problem och ramlade ner till plats sju.

– Alla konkurrenter har brutit någon tävling och man räknar de sex bästa resultaten så jag tycker att det ser bra ut i den totala sammanställningen i alla fall. Förhoppningsvis är det sjundeplatsen i Polen som jag ska räkna bort. Det är viktigt att vi fortsätter att ta bra poäng här, säger Pontus Tidemand.

– Det gäller att tänka på sammandraget och inte ta för stora risker.

”Äntligen är allt jag säger”

Även Emil Bergqvist kör Finlands VM-rally i samma klass, för honom är det första gången han antar den utmaningen.

– Äntligen, det är allt jag har att säga, säger Bergqvist.

– Äntligen får jag ta mig an Finland! Jag har kört i Finland förr men nu ska jag få köra det här klassiska rallyt som jag drömt om så länge.

Du följer Tidemand och Bergkvist med kortare rapporter på Sportbladet Motors Facebooksida.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM