Wennman: Tror jag älskar dig, Vardy!

SPORTBLADET

CHANTILLY. Vi pratade med Jamie Vardy, 29, i går.

Han snusar.

Han startar dagen med en Red Bull.

Han sätter aldrig sin fot i ett gym.

Jag tror jag älskar honom.

Genom sig själv känner man andra, heter det ju, och när Jamie räknar upp sina små tillkortakommanden får man alltså bilden av en slarver.

Man ska äta och dricka nyttigt, man ska inte använda produkter som innehåller nikotin, man ska ska hålla sin kropp i trim och träna musklerna regelbundet.

Och så vidare.

Jamie blev häromdan fotograferad med en snusdosa i ena handen och en Red Bull i den andra. Det blev skandalrubriker i Daily Mail. Det citerades medicinska experter som menade att snus kan öka prestationsnivån med upp till sju procent. Det förekom spekulationer om denna tobaksprodukt verkligen var tillåten på listan över dopningsmedel.

Som svensk skrattar jag nästan ihjäl mig, och så gör Jamie Vardy.

Jädra massa koffein!

Som användare av det starka lössnuset Ljunglöfs Ettan sen 48 år tillbaka skulle jag enligt den logiken blivit avstängd på livstid och inspärrad på en klinik nånstans. Min prestationsnivå höjs nämligen med exakt 100 procent när jag snusar. Jag skulle inte kunna skriva en artikel utan den där bulan under läppen. Jag skulle dö en plågsam död.

Och energidryck, dessutom! Med en jädra massa koffein! Och aldrig tillstymmelse till ett besök till en sån där tortyranläggning där man lyfter skrot i olika maskiner!

Oh, Jamie Vardy, you are my man.

– Ha ha, det som räknas upp är bara saker som jag alltid har gjort. Det är ju ingenting märkvärdigt, ingenting farligt. Jag har kollat med läkarna och allting är okej.

– Och när det gäller träning på gym så är det nåt jag aldrig gillat. Jag skulle inte börja lyfta vikter där. Det passar inte min kropp, det skulle helt enkelt göra mig till en långsammare fotbollsspelare, säger Jamie.

Det är klart att England låter honom hållas så länge han levererar som han gör. Det är egentligen en otrolig sannsaga detta: för fyra år sen spelade Vardy (född i Sheffield) fortfarande i lilla Fleetwood Town utanför ligasystemet. Han var misslyckad under sin första säsong i Leicester City och till och med beredd att sluta med fotbollen.

Nygift och tjusigt hus

Nu leker livet. Han är ligamästare med Leicester, vald till årets spelare av både Premier League och fotbollsjournalisterna, gjorde 24 ligamål, är nygift med Rebekah Nicholson, har ett tjusigt hus, jagas av flera klubbar (framför allt Arsenal) och vandrar vidare med sin snusdosa och sin Red Bull.

Det enda jag möjligen inte kan förlika mig med är den där hårda blicken, den som är sprungen av unga män som stått rökande och halvfulla utanför pubar i stålstaden Sheffield. Det är ett par ögon som luktar sig till trubbel, och jag har sett dem förr.

Mycket riktigt blev också Vardy försedd med fotboja i sex månader efter ett misshandelsfall utanför en pub. Det förkortade hans speltid i lilla Stockbridge Park Steels. Han har senare också tvingats till en ursäkt efter en rasistisk kommentar mot en japansk man på ett kasino.

Men de engelska fansen förlåter honom givetvis varje gång han hoppar in i landslaget och gör mål som det mot Tyskland i Berlin i mars (klack på passning från Nat Clyne). Och de gillar honom mer än nånsin när han kliver in i halvtid och bara behöver 16 minuter för att kvittera till 1-1 mot Wales.

Han kommer få starta

Så kommer Jamie Vardy att få starta nu, mot Slovakien i St Etienne i morgon?

Ja, det är jag säker på. Jag tror Roy Hodgson spelar med både den pigge initiativtagaren Daniel Sturridge och Vardy på topp. Harry Kane kan däremot vara körd som startman i turneringen.

– Allt det där är väl upp till managern...jag har ingenting emot att vara inhoppare och försöka påverka värt spel när försvararna börjar bli trötta. Vi har härlig laganda och god gemenskap i gänget, säger Jamie.

Vi i Drevet tar tåget till Lyon idag för att höra vad Roy Hodgson har att säga om saken. Tvärtemot Jamie Vardys resonemang är det fortfarande väldigt hälsosamt här, reportrarna joggar och cyklar och går på gym, till och med såna veteraner som Eleganten och Skelettet.

Och de nyttjar inte nikotin heller. De är många före detta rökare som går omkring och drar i sig vattenånga från nån slags långa rör som ser ut som flöjtinstrument från Chile. Jag frågade en i man från Daily Star häromdan om han kunde spela El Condor Pasa på den, men han tittade bara trött på mig.

ARTIKELN HANDLAR OM