Handboll

Skrällen: De kan ta över landslaget

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

”Ett uppdrag som är svårt att tacka nej till”

Guifs ex-tränare Kristján Andrésson (till höger) är nära att bli ny förbundskapten i en konstellation med Mats Olsson och/eller Ola Lindgren.

Foto: Bildbyrån

Framtidens ledning för handbollslandslaget börjar ta form.

Sportbladet kan avslöja att Guifs ex-tränare Kristján Andrésson är nära att bli ny förbundskapten i en konstellation med Mats Olsson och/eller Ola Lindgren.

– Ett uppdrag som är svårt att tacka nej till, säger han.

Det finns inget hetare än isländska tränare i handbollsvärlden just nu.

Dagur Sigurdsson ledde Tyskland till ett överraskande EM-guld i januari.

Gudmundur Gudmundsson tog Danmark till OS-guld för en dryg vecka sedan.

Thorir Hergeirsson leder 2000-talets bästa damlandslag, det norska, sedan flera år.

Alfred Gislason tränar tyska superklubben Kiel.

För att nämna några.

Vranjes var förstavalet

Enligt Sportbladets uppgifter hakar nu det svenska förbundet på det isländska spåret i jakten på en ny herrförbundskapten.

För enligt våra källor är Kristján Andrésson, Guifs förre tränare, nu nära att bli en av förbundskaptenerna i en ny konstellation.

Jakten på en efterträdare till Staffan Olsson och Ola Lindgren, som båda skulle tacka för sig efter OS, har pågått sedan i mars.

Ljubomir Vranjes var förstavalet men både han och senare Magnus Andersson tackade nej då de sitter fast i kontrakt med tyska klubbar.

Just före OS avslöjade Sportbladet att Mats Olsson var det hetaste namnet att ta över tillsammans med Ola Lindgren, som i så fall skulle fortsätta under en övergångsperiod.

I samband med Sveriges uttåg i OS kunde Sportbladet berätta att det fanns ”ett tredje namn med ringa internationell erfarenhet” som skulle ingå i en duo eller trojka med Olsson och/eller Lindgren.

”Klart att jag är intresserad”

Detta tredje namn är alltså 35-årige Andrésson, islänningen (dock född i Sverige) som gjorde 13 landskamper för Island och var med i OS 2004 innan knäskador satte stopp för spelarkarriären redan 2005. Andrésson gick då över till att blir tränare och efter en säsong som assisterande i Guif tog han över som huvudansvarig 2007. Där stannade han till i våras, med två SM-finaler och två seriesegrar som största framgångar. Efter säsongen lämnade han handbollen för att satsa på den civila karriären inom bankvärlden och familjen som just fått tillökning.

Men nu är han alltså på väg tillbaka.

– Jag har inga kommentarer just nu, säger Andrésson när vi konfronterar honom med uppgifterna.

Du kan varken dementera eller bekräfta?

– Nej.

Skulle du vara intresserad av jobbet?

– Hypotetiskt, om jag får möjligheten, så är det klart att jag är det. Det är ett uppdrag som är svårt att tacka nej till.

Frågan är bara vilken konstellation Andrésson kommer leda landslaget i. Det hänger, enligt Sportbladets uppgifter, på förhandlingarna med Mats Olssons och Ola Lindgrens arbetsgivare. För Olssons del måste uppdraget gå att kombinera med jobbet som målvaktstränare och analytiker i det norska damlandslaget.

I Lindgrens fall ska förbundet hitta en fortsatt lösning med IFK Kristianstad.

Uppdatering:

Ola Lindgren berättade för Kvällsposten under tisdagen att han lämnar landslaget.

– Vi har valt att avsluta den 31 augusti, säger Lindgren till Kvällsposten.

Läs hela artikeln här!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Herrlandslaget i handboll

Kristján Andrésson