Putin: ”Det är omänskligt”

SPORTBLADET

Presidenten rasar mot ryska avstängningen i Paralympics

Foto: AP

Internationella paralympiska kommittén stänger av Ryssland från allt deltagande i Rio.

Ett beslut som landets president fördömer.

– Det är olagligt, omoraliskt och omänskligt, säger Vladimir Putin.

Friidrottslandslaget uteslöts från tävlandet i Rio de Janeiro, men i övriga sporter fick ryska idrottare tillåtelse att ställa upp i OS.

Internationella paralympiska kommittén (IPC) valde dock att gå på en hårdare linje till Paralympics där inte en enda ryss får vara med när spelen avgörs 7-18 september.

Ryssland skickade in en överklagan men denna avslogs i tisdags av den internationella skiljedomstolen Cas.

Detta har väckt starka reaktioner i Ryssland och så sent som i dag valde Vladimir Putin att uttala sig i frågan. I samband med att landets olympiska utövare välkomnades hem från OS i Rio höll han inte igen med sin kritik.

– Beslutet att diskvalificera vårt paralympiska lag är olagligt, omoraliskt och omänskligt, säger Putin vid en ceremoni i Kreml.

"Jag tycker synd om dem"

Han menar att beslutsfattarna i kommittén är påverkade av det politiska tryck som han anser vuxit sig allt starkare mot Ryssland.

– Det är helt enkelt cyniskt att ta ut ilskan på de vars mening med livet är sportsligt utövande. Jag tycker synd om de som tar sådana beslut för de måste själva inse att de i och med detta förnedrar sig själva.

Presidenten hävdar samtidigt att Ryssland har erkänt sina misstag angående den systematiska dopning som avslöjats och att det pågår ett hårt arbete för att förbättra antidopningsarbetet.

Han tar starkt avstånd från den kollektiva bestraffning som drabbar idrottare som aldrig tidigare ertappats med otillåtna preparat i kroppen.

– Vi kan inte acceptera anklagelser mot våra idrottare om de inte med hjälp av fakta och bevis har visat sig vara skyldiga, säger Putin.

ARTIKELN HANDLAR OM