Från skräll till favorit

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Red Bull klart snabbast: ”Det hämtar vi knappast in”

Foto: AFP
Red Bull har tagit fram en ny motor lagom till stadsloppet i Monaco. Men till helgens tävlingar är det bara Daniel Ricciardo som har tillgång till den hypersnabba motorn.

Max Verstappen skrev historia och rörde en hel nation till tårar – men det var två veckor sedan.

Nu är Red Bull favorit.

Tack vare en ny motor och en simulator värd 300 miljoner kronor ska teamet kontrollera gatorna i Monaco.

När Verstappen var först över mållinjen i Spaniens GP var han den första holländaren någonsin att vinna ett F1-lopp. Han var också tidernas yngsta GP-vinnare – aldrig tidigare har en 18-åring vunnit ett F1-lopp.

– I Holland var det helt galet, det är väldigt speciellt att vara den första holländaren som vinner ett lopp och i just det fallet är jag både den yngste och den äldste. Med andra ord finns det någonting där jag också är äldst, säger Red Bulls senaste GP-vinnare inför Monacos GP:

För två veckor sedan körde Mercedes båda förare varandra av banan redan under det första varvet. Det öppnade upp för Red Bull och Ferrari.

Svårt att köra om

Nu väntar Monacos GP – ett av världens mest omtalade lopp där kvalet blir enormt viktigt. Det är näst intill omöjligt att köra om på den tre kilometer långa och väldigt trånga stadsbanan.

Red Bull kommer till helgens lopp med en ny motor, men stallet har än så länge bara tillgång till ett exemplar och den sitter i Daniel Ricciardos bil.

– Det finns en liten skillnad, jag tror att det blir en större skillnad om två veckor när vi kör i Kanada, det är en annan typ av bana än här i Monaco. Jag måste helt enkelt göra det bästa jobb som jag kan göra, säger Verstappen som var nästan en sekund efter sin teamkollega under träningen.

Simulator för 300 milj

Ricciardo var klart snabbast av alla förare under tidsträningen, hans tid var till och med snabbare än den som räckte till pole position för ett år sedan.

Enligt tidningen Auto, motor und sport beror den uppryckningen lika mycket på motorn som på den nya 360-graders simulatorn som finns i fabriken i England. Tidningen skriver att förarna kan testa hela chassit i den, att det är den enda av sitt slag inom F1 och att den kostar närmare 300 miljoner kronor.

– Sex tiondelar på ett varv, det avståndet hämtar vi knappast in till kvalet, säger Mercedes VM-ledare Nico Rosberg till motorsporttotal.

– Att Red Bull är så snabba här är verkligen en överraskning. Vi kan också förbättra bilen, men jag vet inte om det räcker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes