Tar svensk hjälp i jakten på ny VM-titel

SPORTBLADET

Succé för Woffinden med ”PK” i teamet

Foto: Peter Karlsson.

Speedwayveteranen Peter Karlsson är på guldjakt i VM igen.

Som manager åt Tai Woffinden.

Samarbetet inleddes med en seger i Grand Prix-tävlingen i Warszawa.

– Det här var kul. Slutar jag nu är jag hundraprocentig, säger ”PK” och skrattar.

Foto: Tai Woffinden.

Peter Karlsson blev sexa i VM-serien 1996, men har stått utanför Grand Prix-cirkusen sedan 2004, då han fick ett wild card till deltävlingen på Ullevi i Göteborg.

Under lördagen var han tillbaka i hetluften, men inte för att köra. Den tvåfaldige svenske mästaren, som tävlar för Lejonen, fanns på plats på PGE Narodowy, nationalarenan i Warszawa, för att hjälpa den regerande världsmästaren.

Lagkamrater i Wolverhampton

25-årige Woffinden lärde känna Peter Karlsson när de var lagkamrater i Wolverhampton, där svensken är en ikon. Nu har han anställt ”PK” som manager, vilket innebär att han ska följa med britten på samtliga VM-deltävlingar.

Han ersätter Peter Adams, Wolverhamptons manager.

– Vi började prata om det för ett par år sedan, men eftersom jag kör själv har jag behövt tänka på saken. Det här kan bli bra och gagna mitt eget tävlande. Vi får väl se, för på tisdag är vi motståndare till hans Vetlanda, säger Peter Karlsson till Sportbladet.

Samarbetet började onekligen bra – men höll på att sluta illa. Tai Woffinden, som vann sina två inledande heat, fattade en rad felbeslut och var nära att missa semifinalen.

”En mästares verk”

Woffinden gick dock vidare från grundtävlingen genom att vinna sitt femte och sista heat. Han blev tvåa, efter Matej Zagar, i semin – men i finalen visade han sin klass.

Tai Woffinden fick en usel start, men passerade både Greg Hancock, Zagar och Chris Holder.

– Det var kul att han fick till det på slutet, men det är många tävlingar kvar, säger Peter Karlsson.

Svensk vann grundtävlingen

Fredrik Lindgren – som på nytt ersatte Jarek Hampel – vann grundtävlingen på tolv poäng, men kunde inte mäta sig med  Holder och Hancock i semifinalen. Antonio Lindbäck tog sig också till semifinal, där han blev trea efter Zagar och just Woffinden. Tävlingens tredje svensk, Andreas Jonsson, körde in totalt åtta poäng.

Efter två deltävlingar toppar Chris Holder VM-tabellen före Tai Woffinden. Nästa Grand Prix-tävling avgörs den 11 juni, i danske Horsens.

ARTIKELN HANDLAR OM

Speedway

Motorsport