Till OS – anklagas nu för förräderi

Foto: TT
Darija Klisjina
SPORTBLADET

Ryska längdhopperskan Darija Klisjina kommer att delta i OS – men under IOK:s flagg.

Det har upprört många och hon har anklagats för förräderi.

Nu går ryska idrottsministern Vitaly Mutko till Klisjinas försvar.

– Hon har i princip blivit anklagad för förräderi, men jag vill önska henne lycka till. Jag vet att hon känner sig upprörd, säger Mutko till ryska nyhetsbyrån Tass.

Efter upprepade dopningsskandaler bestämde sig internationella friidorttsförbundet, IAAF, i mitten av juni för att förlänga avstängningen för ryska friidrottare på internationella tävlingar. Något som innebär att landets alla friidrottare skulle portas från OS.

Men samtidigt lämnade man en lite öppning. Aktiva som kunde bevisa att man under lång tid stått utanför det ryska systemet – och testats upprepade gånger och under lång tid av en fungerande antidopningsorganisation – skulle kunna få dispens.

Bara två ryska friidrottare

Och i går meddelade IAAF att det bara blir två ryska friidrottare i OS.

Dels längdhopperskan Darija Klisjina, som kommer tävla under IOK:s flagg. Den andra friidrottaren är 800-meterslöparen Julia Stepanova.

Klisijna skrev på sin Facebook efter beslutet att hon var tacksam mot IAAF att hon får tävla i OS och uttryckte sitt stöd till de övriga ryska idrottarna.

Anklagades för förräderi

Men beslutet att tävla under IOK:s flagg var inte populärt och hon utsattes för en kommentarstorm på sin Facebook, där hon anklagades för förräderi.

Men nu går ryska idrottsministern Vitaly Mutko till Klisjinas försvar.

– Hon har i princip blivit anklagad för förräderi, men jag vill önska henne lycka till. Jag vet att hon känner sig upprörd, säger Mutko till ryska nyhetsbyrån Tass.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

IOK

Friidrott

Ryssland