Kallas egna ord –  om hjärtproblemen

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlotte Kalla kommer kunna fortsätta tävla och träna direkt.
Foto: TT
Charlotte Kalla kommer kunna fortsätta tävla och träna direkt.

SPORTBLADET

Förmaksflimmer låg bakom Charlotte Kallas kollaps.

Nu berättar hon själv om beskedet.

– Hjärtat är ju en central del. Men jag har inte känt mig så orolig, säger hon till SVT.

Charlotte Kalla klappade ihop totalt under helgens världscuppremiär i Ruka. Svenskan slutade på 75:e plats och var över fyra minuter efter segrande Marit Björgen.

På onsdagen kom beskedet. Kalla drabbades av förmaksflimmer under loppet.

– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna gett vid handen att jag inte är sjuk på något sätt. Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt. Det är inte ovanligt att man blir väldigt trött i min sport, den här gången kom mjölksyran tidigare än jag någonsin upplevt. Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon i ett pressmeddelande.

”Vill inte tänka för kortsiktigt”

Till SVT utvecklar hon sina känslor.

– Hjärtat är ju en central del. Men jag har inte känt mig så orolig eftersom jag har haft en så bra uppbackning. Det är inget som jag har upplevt tidigare och jag förstod inte vad det var som hände under tävlingen. Jag har inte känt av det sen jag gått i mål. Det har varit väldigt skönt att känna sig normal. Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär, säger hon.

Kalla säger att hon kände av problemen efter 2,5 kilometer, men att hon inte känt något sedan hon gick i mål. Hon kommer nu, tillsammans med tränaren Magnus Ingesson, att revidera sin tävlingsplan.

– Jag ska väl gå en brottningsmatch mot min vilja. Skallen vill ju komma i gång, jag är supersugen på att tävla. Men jag kanske måste tänka långsiktigt och inte så kortsiktigt. Det viktigaste är ju VM i Lahtis, säger hon till TT.

Kallas personliga tränare Magnus Ingesson utesluter inte att Kalla kan köra tävlingen i Davos nästa helg.

– Det vet vi inte. Det ska vi gnaga fram under dagarna och hoppas ha ett beslut under måndagen, säger han till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE