"Snart kanske de vet vad förbundskapten heter…"

SPORTBLADET

Nu vill vi se om han är lika bra på plan som på att snacka

Foto: Ajdarevic

MANAUS. När OS-fotbollen rullar igång på herrsidan väntar en turnering som ska bli Brasiliens revansch efter den tyska 7-1-slakten i hemma-VM 2014.

Att Sverige smyger i bakgrunden är ingen överdrift:

Tidningarna här tror att förbundskaptenen heter Erik Hamrén.

Astrit Ajdarevic har de däremot lärt sig namnet på, nu ska han bara leverera på planen också.

Efter fyra dagar i OS-staden Manaus har jag börjat hitta rutinerna.

Inget positivt med det.

Jag vaknar som ett russin varje morgon, kommer på fötter med hjälp av en grön djungeljuice med oklart innehåll, sedan handlar tillvaron om att undvika att vara utomhus för mycket:

På dagarna beror det på solen (folk går runt med parasoll över huvudet här).

På kvällarna är det för myggen (jag såg ett flygfä stort som en fullvuxen tax häromdagen).

På nätterna: En kombination av fördomar, inbillning och sunt förnuft.

Men det är här, i tvåmiljonerstaden Manaus, mitt i Amazonas regnskog, som Sverige och Colombia sparkar igång den olympiska fotbollsturneringen natten mot fredag.

Skoningslösa förhållanden

Avspark 18.00 lokal tid på Arena da Amazônia, räkna med 30 grader varmt och en skoningslös luftfuktighet på runt 70 procent.

Om ni undrar hur sådan luftfuktighet känns: Tänk att ni precis duschat efter träning, sedan kommer den där eftersvetten som är omöjlig att få stopp på.

Så är det att vara i Manaus.

Hela tiden.

En av de mer extrema platser det överhuvudtaget spelas internationell fotboll på, enligt Sveriges fysiolog Thomas Lindholm. Och det är klart att både Colombia och Nigeria (om de sistnämnda nu kommer hit) är lite mer vana vid klimatet.

Med sådana förutsättningar gör Sveriges lagkapten, Örebro SK:s Astrit Ajdarevic, ett imponerande jobb att försöka sprida en positiv känsla.

Inga jämförelser i övrigt men jag minns 2003, när jag intervjuade en ung Zlatan Ibrahimovic, en intervju som blev mest (ö)känd för den så kallade kontaktannonsen men som även innehöll ett par vassa Zlatan-citat.

Som:

– Jag är ung. Jag glänser. Jag dominerar.

Astrit Ajdarevic är inte särskilt ung längre, med sina 26 år är han äldst i Sveriges OS-trupp, en naturlig ledare på det sättet.

Dominera måste han göra om det ska bli något med Sveriges offensiv: Det är Astrit som är referenspunkten framför ett spelskickligt och löpstarkt mittfält, ett trögt mittbackspar, en vänsterback som spelar högerback och en målvakt som brukar sitta på bänken.

Glänser i kaptensrollen

Astrit Ajdarevic glänser redan i den skräddarsydda lagkaptensroll han fått av Håkan Ericson, av den enkla anledning att han gillar den och tar den på största allvar.

När jag ställde för många frågor till förbundskapten Ericson under gårdagens internationella presskonferens (en pressvärd tog mikrofonen ifrån mig) sa Astrit med en blinkning:

– Du är för het.

Med bakåtvänd keps, som om han aldrig gjort annat, skickade han även en passning till Sveriges premiärmotståndare via de colombianska journalisterna:

– Vi är inte här som turister. Colombia vet inte mycket om oss men vi vet mycket om dem.

Colombia och Portugal rankas som bäst bakom de fyra semifinalfavoriterna Brasilien, Mexiko, Tyskland och Argentina i en turnering som är tänkt att bli Brasiliens revansch efter ”massakern på Mineirao”, 7-1-förlusten mot Tyskland i Belo Horizonte VM 2014.

Jag var själv där och minns scenförändringen dagen efter: Från att ett land där 200 miljoner människor knallat omkring i gult syntes inte en matchtröja på tusen mil. Folk vi pratade med ägnade sig inte åt bortförklaringar – i stället var det som att förnedringen aldrig ägt rum. Det hade aldrig hänt.

Bland annat därför kommer Brasilien nu med ett superlag bestående av Neymar, Felipe Anderson och nya stjärnskottet Gabriel ”Gabigol” Barbosa med flera.

Håkan Ericson, inte Hamrén

Sverige är förstås inte i närheten av sådan individuell briljans, fyrbackslinjen är utöver de uppenbara bristerna känslig för skador och lagets enda djupledsforward, Mikael Ishak, anslöt först i tisdags morse.

Sveriges styrkor finns hos ett mycket fint mittfält med Simon Tibbling, Abbe Khalili, Alexander Fransson och Robin Quasion.

Plus Astrit Ajdarevic då. Lagkaptenen. Tian. Chefen.

Kryss mot Colombia är klart godkänt, och vinner Sverige dessutom bollinnehavet, ja då kanske Brasiliens stora sporttidning Globo lär sig att förbundskaptenen heter Håkan Ericson och inte Erik Hamrén som han kallades rakt igenom i en längre artikel tidigare i veckan.

Astrit Ajdarevic har de redan koll på, och många väntar nu på att se om han är lika bra på planen som han är på att snacka.

ARTIKELN HANDLAR OM