Tårarna efter stora besvikelsen

SPORTBLADET

Tårarna vill inte sluta rinna på Therese Nilshagen.

Hennes häst Dante Weltion har aldrig varit halt. Inte förrän nu, denna dag, på OS.

– Jag var chockad, säger hon.

Therese Nilshagen, 33, med Dante Weltino, är en av vårens starkaste rookies i internationell dressyr.

Hon har varit på plats i Rio sedan i onsdags och tränat varje dag sedan dess. Så sent som på träningen igår var Dante Weltino lika fräsch som vanligt.

Vad som gjorde att hingsten plötsligt var halt veterinärbesiktningen efter träningen vet ingen.

– Jag bara gick dit och tänkte, nu gör vi det här. Så jag visste inte vad jag skulle tänka när dom sa att jag skulle springa med hästen igen, berättar Therese Nilshagen.

Tävlingsveterinärerna beslutade att hingsten skulle besiktigas om på måndagens morgon.

I stallet gick den svenska veterinären Jonas Tornell igenom hästen. Även hoven kollades av en hovslagare. Men det gick inte att hitta något fel.

”Inte kunnat sova bra”

För Therese Nilshagen följde en lång natt.

– Jag har kunnat sova en del, men inte så bra. Jag stannade här i Deodoro hos hästskötarna för att ha nära till stallet. Det var bra för jag hade hoppet kvar, säger hon.

– Jag tänkte att så snabbt det hade kommit hade det kanske kunnat vara borta lika snabbt. Det här har alltid varit en väldigt frisk häst.

Tidigt nu på måndagsmorgonen såg Dante Weltino helt okej ut och visades för tävlingsveterinärerna. De var inte helt övertygade och gav startförbud.

Bara en liten stund efter dyker Therese Nilshagen upp på dressyrlagets presskonferens. Hon är rödgråten och samlad, men får plocka upp närduken med jämna mellanrum.

Besvikelsen tung

Besvikelsen är tung som bly.

– Att det inte är något allvarligt med hästen är så klart viktigast, men dumt att det hände just nu, vad det än är, säger Nilshagen.

– Inte så mycket att känna på, så jag visste inte riktigt var jag skulle börja.

Nu kommer hon gå in för att peppa sina lagkamrater.

Therese Nilshagen ersätts av reserven Mads Hendeliowitz på hästen Jimmie Schoo Seq.

– Självklart lider jag med Therese och laget hade varit starkare med henne. Men jag är väl förberedd och det är för sånt här som jag är med, säger han.

Han får inleda lagdressyren som startar imorgon tisdag. Juliette Ramel går ut som ryttare nummer två. Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén rider på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM