Vanderlei de Lima tände OS-elden

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Maratonlöparen fick ersätta Pelé

RIO DE JANEIRO. Spelen kan börja.

Klockan 04.50 i morse, svensk tid, tände maratonlöparen Vanderlei de Lima den olympiska elden på Maracanã-stadion – utan att bli attackerad.

Foto: TT

Paulinho da Viola framförde nationalsången ackompanjerad av en liten stråkorkester, Gisele Bündchen lyste med sin skönhet, svenska fanbäraren Therese Alshammar överglänste supermodellen med en av kvällens vackraste klänningar, hundra och åter hundra dansare och aktörer återgav Brasiliens historia, volontärerna fick sin välförtjänta hyllning, IOK-presidenten Thomas Bach talade, Marta var en av hjältarna som fick bära fram den olympiska flaggan, sambatakterna skapade karnevalstämning och fyrverkerierna sprakade i natten.

Tände på uppgiften

Men allt gick inte enligt ursprungsmanus under OS-invigningen. Nationalguden Pelé fick det ärofyllda uppdraget att tända OS-elden, men 75-åringen tvingades lämna återbud av hälsoskäl.

Då placerades facklan i händerna på tennisspelaren Gustavo Kuerten, som sprang in på stadion och överlämnade den till basketprofilen Hortência Marcari. Hon överräckte den i sin tur till till Vanderlei de Lima, som klev upp på podiet och tände elden.

Tänt var det här. Tidernas största olympiska spel, som för första gången omfattar över 11 000 idrottare, kan börja.

Vanderlei de Lima blev världskänd i OS i Aten 2004, då han i ledning blev attackerad av en före detta präst, Neil Horan, men ändå lyckades springa hem bronset.

”Mer intresserade av cykling”

Filmskaparen Fernando Meirelles, som regisserade invigningen, var nöjd när han lämnade Maracanã-stadion.

Han beskrev generalrepetitionen som kastastrofal, men när väldens blickar riktades mot Maracanã-stadion gick det mesta som planerat.

– På söndag ska jag äta lunch med far och mor och bara vara hemma. Det är det som är så underbart med det här jobbet. Jobbar man med en film pratar man om den oavbrutet i åtta månader. En sådan här ceremoni är över direkt. Klockan 06.00 följande morgon är folk mer intresserade av cykling, säger Fernando Meirelles.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN