Eslöv vill bli bäst i Europa

Av: Jörgen Källström

Publicerad:
Eslöv föll i första SM-finalen.
Foto: BILDBYRÅN
Eslöv föll i första SM-finalen.

Eslövs AI har dominerat svensk ligapingis i många år.

Nu är klubben nära att bli bäst i Europa.

– Det är jäkligt stort, det största inom klubbpingis, säger veteranen Robert Svensson inför finalen mot Pontoise i Champions League.

Eslöv har tagit SM-guld tio av de elva senaste åren. Laget fick kämpa för att besegra Rekord från Helsingborg i den första SM-semifinalen förra helgen. Delvis beroende på att Robert Svensson varit magsjuk.

Nu är han frisk och ser fram mot både SM-guldjakt och finalen i Champions League. Det största ett svenskt klubblag uppnått.

– Det är jäkligt speciellt och kul att få vara med laget när vi har kommit till en Champions League-final, säger Robert Svensson till TT efter fredagens förmiddagspass.

– Det var här det började för mig på elitnivå, när jag flyttade till Eslöv från Trollhättan.

Det var 2001. Och efter sex proffsår i Tyskland blev det Eslöv igen för 32-åringen.

Med kinesen Xu Hui och Robert Svensson i fronten har Eslöv etablerat sig mer och mer även på europeisk nivå. Förra året vann klubben ETTU-cupen, närmast under Champions League.

Farlig duo

Nu är det den finaste titeln som är i sikte. Första matchen i Eslöv på lördagen, retur i Pontoise i Paris utkanter den 29 maj.

– Xu Hui är en världsspelare. När jag också kan bidra är vi farliga för alla, säger Svensson.

När Svensson bedömer motståndarna i Pontoise, där bland andra Sverigeettan Kristian Karlsson spelar, finns respekt i rösten. När lagen möttes i grundspelet i Champions League blev det en vinst var. Pontoise vann Champions League 2014, Eslöv är det lägst rankade lag som nått final.

– De har fyra kanonbra spelare, vi får se vilka tre de ställer upp med. Vi har försökt läsa på och scouta dem och ber inte om ursäkt för att vi är i final, vi har spelat oss hit och har en jäkla rolig möjlighet att vinna.

Lyckad mix

Robert Svensson har varit med i flera EM och VM och ingick bland annat i det svenska laget som tog EM-silver i Polen 2011. Men i medaljmatcherna fick han sitta bredvid hagen.

Robert Svensson kombinerar sedan ett år bordtennisen med livet som familjefar och brandman. En lyckad mix har det visat sig.

– Det kanske blir något pingispass mindre i veckan, men fysträning är schemalagd på arbetstid som brandman, det är perfekt för mig.

– Jag njuter lite mer av pingisen.

Publicerad: