Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

LAUL: Lagen behöver ändras

Det finns i dag inte en enda pågående förundersökning om matchfixning hos Riksenheten mot korruption.

Det betyder inte att problemet har försvunnit.

Utan att lagen behöver ändras.

Sportbladets Robert Laul.

När det gäller 17-åringen som avbröt matchen J-Södra-Östersund står det efter dagens rättegångsförhandling i Jönköpings tingsrätt klart att dom faller först om två veckor.

Det yrkades på 90 timmars ungdomstjänst vilket motsvarar fängelse i ungefär åtta månader, enligt åklagaren Pernilla Törsleff.

17-åringen misstänks för misshandel och falskt larm men inte för spelfusk, trots att han erkänner i polisförhör att allt handlade om just spel.

Det finns nämligen inget som heter spelfusk i brottsbalken – ännu.

Inte funnit bevis

Under onsdagens rättegången hänvisade 17-åringen till polisförhöret där han säger att han agerade i ilska över ett förlorat spel på över fyra mål (matchen stod 1-1 när den bröts strax innan 90:e minuten). 17-åringen hävdar att han bett en äldre bror att satsa pengarna, något brodern menar aldrig blev av.

Om det i själva verket handlade om att stoppa matchen från att nå full tid (för att satsade summor skulle återbetalas) har Jönköpingspolisen inte hittat något som tyder på.

Normalt är Riksenheten mot korruption inkopplade i misstänkta matchfixningsärenden.

I somras fälldes ett nätverk av personer för bland annat mutbrott i samband med fotbollsföreningen Kristianstad FF:s matcher.

Men trots att Riksenheten mot korruption har indikationer på att ett liknande nätverk – eller spelsyndikat – är aktivt i annan del av landet har de inte varit inblandade i utredningen kring 17-åringen från Södertälje.

– Vi har hållit oss informerad, och han passar inte in i mallen, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.

Kan inte kopplas in

För att Riksenheten mot korruption ska kopplas in måste det handla om mutbrott eller bedrägeri, och där passar som sagt inte 17-åringen in.

– Han är inte anställd av eller arbetar på uppdrag av någon av föreningarna, säger Hans-Jörgen Hanström.

Dessutom har Kristanstadsdomarna tidigare i höst inneburit ett bakslag för Riksenheten mot korruption och arbetet med att avslöja matchfixning: Eftersom personerna inte dömdes för grova mutbrott har polisen inte längre rätt att begära ut exempelvis telefoninformation.

– Det räcker inte med misstänkta oddsrörelser i en match, fallen måste byggas upp mycket större, säger Hans-Jörgen Hanström.

I mars 2017 ska regeringsutredaren Håkan Hallstedts stora spelutredning vara klar, och där har Riksenheten mot korruption förordat en kriminalisering av spelfusk: Alltså en brottsrubricering som konkret handlar om när någon försöker påverka resultat i exempelvis fotbollsmatcher.

– Andra sidan av mutbrottet, säger Hans-Jörgen Hanström.

Lagändring krävs

En sådan lagändring är välkommen då det har visat sig snudd på omöjligt att väcka åtal för bedrägeri i de här sammanhangen.

Om fallet med 17-åringen från Södertälje har bidragit med ny information till andra, misstänkta matcher vill Hans-Jörgen Hanström inte kommentera.

Kammaråklagaren vill heller inte kommentera i vilken del av landet det andra nätverket misstänks agera men enligt tidigare uppgifter handlar det om just Södertäljetrakten.