Advokaten: Hon hade asken med varningen

avPatrik Brenning

Nya uppgifterna väcker frågor: Kastade den

1 av 2

Borde Therese Johaug själv ha förstått att salvan Trofodermin var dopningsklassad?

Nu bekräftar 28-åringens advokat att Johaug fick hela asken med dopningsvarningen på av läkaren.

– Hon lade inte märke till dopningsvarningen, säger advokaten Christian B Hjorth till TT.

Therese Johaug fick enligt egen utsago i sig den förbjudna anabola steroiden clostebol vid behandling av ett brännsår på läpparna. Salvan med steroiden i fick norskan av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

”Jag har noll skuld”

– Jag frågade då om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde hundra procent på det. Krämen heter Trofodermin. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert på idrottsmedicin, sa Johaug på en presskonferens i torsdags.

Då lade Johaug också över allt ansvar på läkaren.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken.

”Lade inte märke till varningen”

Men nu framkommer nya uppgifter som väcker frågor om Johaugs eget ansvar i frågan.

28-åringens advokat Christian B Hjorth bekräftar för TT att skidstjärnan fick hela förpackningen med salvan Trofodermin i – och inte bara tuben. Därmed hade Johaug själv tillgång till asken med den stora varningstexten för att salvan innehöll ett dopningsklassat medel på.

– Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade därefter denna. Hon lade inte märke till någon dopningsvarning. Hade hon gjort det hade hon självklart inte använt salvan, säger Hjorth.

ARTIKELN HANDLAR OM