”Klart man funderat på var man hade varit”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Från SM-guld, EM-kval, Bundesliga och CL till proffs på handbollens bakgård

Patrik ”Pava” Johansson har lämnat spel i landslag, Bundesliga och Champions League för Käerjeng i Luxemburg.
Foto: Bildbyrån
Patrik ”Pava” Johansson har lämnat spel i landslag, Bundesliga och Champions League för Käerjeng i Luxemburg.

LUXEMBURG. Han gjorde fem mål mot Barcelona i Champions League, vann två SM-guld, var proffs i Bundesliga och spelade EM-kval.

Nu är Patrik ”Pava” Johanson proffs på handbollens bakgård.

– Klart man funderat på var man hade varit om inte axelskadorna kommit, säger Luxemburgproffset.

Patrik ”Pava” Johanson sågs som en stor framtidsman i svensk handboll.

19 år gammal värvades han till regerande mästarna Hammarby 2006 och var med när Bajen vann två raka guld åren därpå.

I Champions League hösten 2006 gjorde högernian fem mål mot Barcelona inför 7500 åskådare på Hovet och fick efteråt hålla presskonferens ihop med spanske världsstjärnan Iker Romero (bilden nedan).

Samma år debuterade Johanson också i landslaget. Han konkurrerade om en plats på högernio bakom Kim Andersson och togs hösten 2008 ut i Staffan Olssons och Ola Lindgrens första landslagstrupp, före spelare som Johan Jakobsson, och gjorde två mål i EM-kvalet mot Turkiet i Växjö. Andra spelare som fick chansen i den matchen när förbundskaptenerna byggde ett nytt landslag var Niclas Ekberg och Tobias Karlsson.

Foto: Lars Rosengren
”Pava” och Barcelonas Iker Romero då Hammarby spelade i Champions League 2006.

”Pava” var också med i bruttotruppen till VM 2009 men fick inte åka med till Kroatien när Oscar Carlén kom tillbaka från sin avstängning efter ett fylleslag på en landslagssamling. Sedan började skadeproblemen och han tvingades operera skottaxeln för första gången 2009.

I december samma år återvände Johanson till Guif från Hammarby och efter SM-silvret 2011 fick han chansen i tyska Lemgo och var med och blev sjua i världens bästa liga innan det andra året förstördes av nya axelproblem.

Ett av Europas sämsta landslag

Foto: Bildbyrån
I landslagsdressen.

Medan Niclas Ekberg och Tobias Karlsson blev nyckelspelare i landslaget, tog OS-silver i London och spelar i topplag i Bundesliga och Champions League hittar vi i dag ”Pava” i lilla Luxemburg, på handbollens bakgård, där han till och med gör sin andra sväng.

Luxemburg har ett av Europas svagaste landslag. Man tar sig aldrig förbi förkvalen till mästerskapen och har bara vunnit fyra tävlingsmatcher under 2000-talet, mot lag som Cypern och Lettland.

Hur i jösse namn hamnade du i Luxemburg?

– Första gången spelade jag i Lemgo och tränaren i det laget jag sedan gick till (Red Boys Differdange) var typ agent för ett par spelare i Lemgo och så hörde han av sig.

Han spelade tre år i Red Boys innan han återvände till Guif.

Det blev ingen lyckad, tredje sejour i Guif. Johanson opererade axeln för tredje gången direkt när han återvände och drabbades sedan av ständiga småskador. Dessutom hamnade Guif i ekonomisk kris och i våras var han tvungen att sänka sin lön med 94 procent om han ville vara kvar.

– Det var inte bästa förutsättningarna man fick i Guif. Så hörde de av sig härifrån. Jag fick ett bra erbjudande och har rätt många polare att hänga med här från förra laget.

Hur många lag är det i ligan?

– Jag tror det är åtta lag varav typ fyra är helt okej.

Ensam svensk

Hans Käerjeng från lilla Bascharage med 5000 invånare är ett av de sistnämnda.

– Min klubb har varit med och vunnit ligan eller cupen de senaste åren.

Var skulle ni stå er i Handbollsligan?

– Inte i toppen i alla fall. I de nedre skikten skulle jag tro.

Men man slog ut Vojvodina från Serbien i första kvalomgången i EHF-cupen och det är därför Johansson inte är på plats i Luxemburg när Sportbladet är på besök i landet för att bevaka Sveriges VM-kvalmatch i fotboll. Han och Käerjeng är i Lissabon för att möta Benfica i den andra kvalomgången till EHF-cupen där det blir förlust med 31-26 på lördagen.

– Sämst tänkbara tajming, säger ”Pava” och syftar på VM-kvalmatchen.

Foto: Bildbyrån
Spelarporträtt på Patrik Johanson i Guif 2015.

Är du lagets bästa spelare?

– (Förläget skratt) En av de bättre i alla fall. Vår mittnia är riktigt bra. Han skulle nästan kunna spela i Bundesliga.

Han är ensam svensk i ligan.

 – Vi har tre italienare och en makedonier i laget. De andra är från Luxemburg. Vi är fyra i laget som är proffs. De andra är unga och studerar eller jobbar.

Man tränar bara på kvällarna och på dagarna kör han lite skolbuss.

– Presidenten i klubben har ett stort transportföretag med bussar och minibussar, som bland annat skjutsar ungar till skolan. Vi gör det två-tre timmar om dagen bara för att ha något att göra. Det ingår i dealen vi har med klubben.

Bortamatcherna är inte så belastande heller.

– Vi har tio-femton minuter till varje bortamatch, säger Johanson med ett skratt.

Tjänar dubbelt så mycket

Han har skrivit på för två plus ett år. Han vill inte säga hur mycket han tjänar i landet som har den näst högsta BNP:n per capita i världen efter Qatar.

– Man klarar sig bra. Jag kan lägga undan lite.

Tjänar du typ dubbelt så mycket som i Guif?

– Ja, det kanske man skulle kunna säga.

Foto: Bildbyrån
”Pava” lossar bössan i Hammarby 2008.

Har ni någon publik?

– Det kan vara 400-500 mot topplagen. När det är fullt är det 600. Men det blir bra drag eftersom hallen är full. Men när vi möter de sämre lagen är det inte alls mycket publik.

Med tanke på var du var i början av karriären – känns det bittert nu att spela i en liga som den i Luxemburg?

– Jag är inte alls bitter utan trivs jättebra här. Men jag skulle ljuga om jag säger att jag inte tänkt på var jag hade varit om jag inte fått de här skadorna. Men sånt är livet. Skador kommer med sporten och tyvärr fick jag dem. Axeln har förstört mycket. Men den här säsongen har det inte varit några problem alls och det har varit skitskönt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN