Svensk EM-förare körde genom eldhav

SPORTBLADET

Träffade en bränsletank som exploderade

Han såg olyckan och han såg bränsletanken.

Men hann inte vika undan.

Därför lärde Pontus Duerlund rätt igenom ett eldhav.

–Jag hade en otrolig tur, det hade kunnat ta slut där, säger han.

Den svenske moto2föraren startade EM-deltävlingen i spanska Aragon från åttonde led och när fältet kom körande på rakan på det andra varvet tappade konkurrenten Xavi Cardelus kontrollen över sin mc. Cykeln gick i bitar och förarna som kom bakom svängde åt vänster för att inte köra på sin konkurrent.

– Plötsligt såg jag att överkåpan från hans cykel ligger där på marken. Jag hann bara tänka ”hoppas det bara är överkåpan och inte tanken, för då exploderar det”, berättar Pontus Duerlund.

– Men det var tanken och jag körde rätt på den. Den exploderade när jag träffade den.

Eldhav

Han körde i runt 150 km /timmen när han slog i bränsletanken och den förvandlade omgivningen till ett eldhav.

– Som tur var reagerade jag så som man ska, det satt i ryggmärgen efter tio år i den här sporten. Jag ställde mig i sadeln för att inte ramla framåt och körde rätt igenom. Jag klarade mig oskadd, även om min hoj gick sönder.

•Hann du uppleva någonting när du körde igenom eldhavet?

– Jag flög framåt, men märkte ingenting innan jag kom in i depå och såg reprisen på TV. Då insåg jag att jag hade haft en enorm tur, det hade kunnat gå riktigt illa. Jag tänkte bara ”shit vilken tur, det där hade kunnat sluta illa”. Där hade det kunnat vara över.

Två förare fick köras till sjukhus efter olyckan, men ingen drabbades av några svårare skador.

– Jag hoppas att vi kan få ordning på min cykel så att jag kan köra nästa deltävling i Barcelona, säger Pontus Duerlund som kör sin första säsong i EM-serien.

– Nu har jag lämnat olyckan bakom mig och det går inte att vara rädd då kan man lika gärna stanna hemma. Nu ser jag framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport