Blatter tog ut mångmiljonbonus

SPORTBLADET

Förre ordföranden Sepp Blatter och två andra Fifa-höjdare tog ut motsvarande närmare 700 miljoner kronor i bonusar och andra förmåner de senaste fem åren.

Det avslöjar det Internationella fotbollsförbundet.

Fifa har genomfört en intern utredning som visar att Blatter, förre generalsekreteraren Jerome Valcke och den förre finanschefen Markus Kattner har skott sig ordentligt på organisationens pengar.

Fifa har delgett informationen till schweiziska och amerikanska myndigheter som också utreder skandalerna kring Fifa. Utredningen kring dessa bonusar är preliminär och kommer att fortsätta.

– Bevisen tyder på ett samordnat försök från de tre före detta Fifa-höjdarna att göra sig förmögna genom årliga löneförhöjningar, VM-bonusar och annat, säger Bill Burck på advokatfirman Quinn Emanuel som genomfört undersökningen åt Fifa.

Vill inte kommentera anklagelserna

Att trion över huvud taget kunde komma över pengarna förklarar Fifa med att de som skrev under kontrakten också var de som godkände dem.

"De hade de befogenheter de behövde och beordrade löneavdelningen och HR, avdelningarna som var ansvariga för anställningskontrakten på Fifa och som rapporterade till Kattner, hur mycket de skulle betala ut och till vem", står att läsa i rapporten.

Reuters skriver att Blatter inte vill kommentera anklagelserna medan Valcke och Kattner inte gått att nå.

Samtliga tre är sedan tidigare avstängda från all fotbollsverksamhet, Blatter i sex år och Valcke i tolv år. Kattner sparkades av Fifa den 23 maj.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Schweiz

Fifa