Sim-EM 2016

”Man ska inte räkna bort det...”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Kammerling om Sjöströms rekordjakt

LONDON. Som aktiv slog hon världsrekordet på 50 meter fjärilsim inte mindre än sju gånger.

I kväll vill hon se Sarah Sjöström skriva historia på den dubbla distansen.

– Jag skulle bli grymt imponerad, säger Anna-Karin Kammerling.

36-åringen som bland annat har fem VM-guld och ett OS-brons på meritlistan har lämnat bassängen och tagit plats på pressläktaren. Det är där, som Radiosportens expertkommentator, Anna-Karin Kammerling följer EM-simningarna i London Aquatics Centre.

SE OCKSÅ

”Jag toppar inte för det här mästerskapet”

Veckolångt träningspass

Som alla andra har hon blivit djupt imponerad av Sarah Sjöström, som i kväll har chansen att simma hem sitt tredje EM-guld. 22-åringen imponerade stort i semifinalen på 100 meter fjärilsim, då hon nådde kaklet på 56,12 och satte nytt mästerskapsrekord.

Frågan är hon kan putsa världsrekordet på 55,64 i kvällens final – trots att hon är nertränad och ser EM som ett veckolångt träningspass.

– Det blir tufft att slå världsrekordet. Jag tror att hon kommer ligga strax över det, men hon har simmat snabbt. På 50 fjäril var hon snabbare än när hon är  toppad, och på 100 frisim var hon stark under den andra delen av loppet. Man ska inte räkna bort det, och jag skulle bli grymt imponerad om hon slår det, säger Anna-Karin Kammerling.

”Överraskar gång på gång”

Hon har fått gnugga ögonen och nypa sig i armen gång på gång under mästerskapet, och hon blir inte förvånad om hon får fortsätta med det.

– Hon överraskar oss gång på gång och simmar på en väldigt hög nivå även när hon inte är toppad. Vissa har en stor ”diff”, men Sarah ligger på en väldigt hög nivå hela tiden.

Anna-Karin Kammerling vet hur det är att tävla nertränad, och hur det påverkar kroppen.

– När du inte är helt toppad och utvilad saknar du lite av snabbheten och explosiviteten, drar på dig lite mer mjölksyra, blir lite tröttare och har lite sämre vattenläge. Att ändå simma på de tider Sarah gör är helt fantastiskt.

Vad är det som gör henne unik?

– Det är inte många som fixar att simma 50, 100 och 200. Att både ha uthålligheten och den enorma snabbhet och explosivitet som hon har utvecklat de senaste åren gör henne unik. Hon är en naturlig talang när det gäller tekniken, framförallt på fjärilssimmet, och nu har hon byggt upp självförtroende och trygghet i simningen.

Hur många medaljer tror du att hon tar i OS?

– Börjar hon OS bra kan det gå hur bra som helst. En bra start är enormt viktigt på ett mästerskap, annars börjar man fundera. EM ger henne möjligheten att träna på tävlingssituationer, slipa på detaljer som i OS ska sitta utan att hon behöver tänka. Det verkar som att de nästan är där. Fjärilssimmet sitter, och det har hon en naturlig fallenhet för. Frisimmet har de fått jobba på mycket mer, men hennes 100 frisim var tekniskt sett det bästa hon någonsin har gjort.

Vilket är ditt första minne av Sarah?

– Vi var med i OS i Peking tillsammans, men jag har minnen av henne som en väldigt ung, glad tjej. Redan då noterade man ju hennes styrka och uthållighet. Shit, den tjejen kommer bli något, men att hon skulle bli så snabb var för mig enormt överraskande, säger Anna-Karin Kammerling.

Sarah Sjöström satte det gällande världsrekordet på 100 meter fjäril när hon simmade hem VM-guldet i Kazan förra året.

Finalen på 100 meter fjäril simmas ikväll 20:18.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjöström och Alshammar till final

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-EM 2016

Sarah Sjöström

Simning