Northug tjänar en halv miljon på missen

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Får del av Sundbys ”böter”: ”Inte så vi vill vinna”

Foto: TT
Petter Northug tjänar på Martin Johnsrud Sundbys dopningsdom.

Martin Johnsrud Sundby, 31, blev av med totalsegern i världscupen och Tour de Ski från 2015.

Då tjänar i stället Petter Northug en halv miljon kronor.

– Det är inte så här Petter vill vinna, säger managern Are Langås Sörum.

Så mycket tjänar norska skidåkarna

I går kom domen mot norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby, 31.

Längdskidåkaren stängs av i två månader och blir av med totalsegern i både världscupen och Tour de Ski från säsongen 2015 som i stället tillfaller Dario Cologna respektive Petter Northug.

– Jag tycker att det är en totalt orimligt dom att jag faller offer för en missförståelse, sa en tårögd Sundby under gårdagens presskonferens.

Northug får halv miljon

Det norska skidförbundet tog på sig hela ansvaret och kommer att ersätta Johnsrud Sundby med de 1 130 000 kronor som norrmannen tvingas betala tillbaka till internationella skidförbundet (Fis) för prispengar som dras tillbaka.

– Det norska skidförbundet tar fullt ansvar. Det är ett ärligt missförstånd, sa norska skidförbundets ordförande Erik Röste.

Och nu kan norska VG avslöja att Petter Northug i stället premieras.

Utöver de 900 000 kronor norrmannen fick i prispengar från Tour de Ski 2015 kommer nu en extra utbetalning på en halv miljon kronor efter Sundbys diskvalificering.

– Vad gäller Tour de Ski så är det inte på det här sättet Petter vill vinna skidtävlingar på, säger hans manager Are Langås Sörum enligt VG.

Kan bli ännu mer

Totalsegern i Tour de Ski blir Northugs första i karriären. Och utöver prispengarna från Fis kan det bli ytterligare intäkter då det finns inskriva avtal med sponsorer.

– Det är inget vi har pratat om. Och oavsett vad så har vi ingen kommentar till hur Petters avtal ser hur, säger Langås Sörum.

Så mycket tjänar norska skidåkarna