Käck: Värd Bragdguldet och Jerringpriset

SPORTBLADET

TROON. Henrik Stenson har skrivit svensk idrottshistoria och förtjänar både Bragdguld och Jerringpris.

Men främst av allt ett riktigt erkännande hos svenska folket.

Jag hoppas innerligt att ni förstår hur stort det här är.

Jag vet inte hur många svenska pojkar och flickor som följde golfen i tv-sofforna och hur många som var ute i parker och jagade Pokémon. Men alla som såg Henrik Stenson skriva ny golfhistoria fick i samma ögonblick en stor, stor idol och förebild att växa upp till.

Henrik Stenson besegrade sina egna demoner och stod för sitt livs allra största bedrift.

Det är enormt för honom.

Men också för golfen i Sverige.

Ge Stenson alla priser

Vi brukar prata om att bryta barriärer. Ove Sellberg gjorde det för prick 30 år sedan när han tog Sveriges första seger på Europatouren. Lotta Neumann gjorde det när hon – bara 22 år gammal – vann den första svenska majorn på damsidan. Annika Sörenstam gjorde det när hon tog över stafettpinnen och totaldominerade en av världens svåraste sporter i tio års tid.

Nu har Henrik Stenson brutit den barriär som visat sig vara allra svårast att bryta.

Och på vilket sätt han gjorde det!

Både ”Iceman” och Mickelson tog fram sin allra bästa golf och bjöd på en show av sällan skådat slag. De fick sporten som är så svår att se så enkel ut och som tur var avslutades denna, redan klassiska, stjärnduell med en blågul (!) segrare.

Det är ett stycke svensk idrottshistoria så stort att det förtjänar att ramas in och hamras upp på alla viktiga väggar runtom i landet. Och så viktigt att det bör belönas med alla priser som bara finns.

Nu har vi visserligen ett OS som lurar runt hörnet men såvida inte Sarah Sjöström skolar om till sprinter och nästlar sig in herrarnas final och krossar Usain Bolt så tycker jag vi kan skriva Henrik Stensons namn på Bragdguldet, Jerringpriset, Rockbjörnen, Ballon d’Or, årets pistvakt och fan vet vilka mer priser som finns.

Engagerar världen

I Sverige har vi en tendens att klappa oss själva för bröstet och spatsera som stolta tuppar när Charlotte Kalla och Johan Olsson skördar framgång i längdskidåkning. Men när våra golfare gör resultat i en sport som utövas av 60 miljoner människor och som engagerar hela (!) världen, då drar vi lite lätt på smilbanden och applåderar försiktigt.

Jag hoppas vi kan ändra på det.

Jag hoppas folk förstår hur stort det här är.

Henrik Stenson har varit med i världstoppen länge. Han var nere på botten och vände, kom tillbaka starkare än någonsin, vann både Fedex Cup och Race to Dubai år 2013 och låg då tvåa på världsrankningen.

Det var stort.

Men det här är större.

Hoppas folk förstår

Inför The Open bytte jag några ord med Göran Zachrisson. Han är 78 år gammal nu och har varit med i gamet länge.

Vi diskuterade den svenska, så kallade, ”majorförbannelsen” och ”Zacke” kunde inte för sitt liv begripa den hets och press som varit på och kring Henrik Stenson de senaste åren.

– Det är golf vi snackar om. Det är en av de globalt största sporterna och vi blir närmast förbannade för att vi – lilla Sverige! – ännu inte vunnit i en av sportens fyra största tävlingar. Det är orimligt.

Han var kanske lite väl hård i sin plädering, Göran.

Orimligt vete tusan, däremot föga troligt.

Golf är en populär sport i Sverige men när vi konkurrerar med USA, Storbritannien och hela Asien samtidigt, då är det inte särskilt sannolikt att just VI ska vinna.

Men så har vi också Henrik Stenson…

En 40-årig megastjärna som redan är omåttligt populär både i USA och i övriga delar av Europa men som aldrig fått det där riktigt stora erkännandet bland den breda massan hemma i Sverige.

Jag hoppas vi kan ändra på det.

Jag hoppas folk förstår hur stort det här är.

ARTIKELN HANDLAR OM