Bonusen vid rekord: 100 000 kronor

SPORTBLADET

Rogestedt siktar på svenskt rekord

Foto: TT
Johan Rogestedt

Johan Rogestedt har inte gett upp drömmen om OS än.

Men fokus i dag ligger på en distans han inte tävlat i på åtta år – och Sveriges äldsta friidrottsrekord.

– Jag är revanschsugen och vill springa snabbt i dag, säger 23-åringen.

Dan Waerns svenska rekord 2.17,08 på 1000 meter från 1959 är det allra äldsta.

Men i kvällens Göteborg Friidrott GP ska det göras nya försök att rubba den 57 år gamla noteringen  – och arrangören lockar med en bonus på 100 000 kronor för den som lyckas.

1500-meterslöparen Johan Rogestedt är i bra form och en av dem med kapacitet att klara det.

"Inte bortskämda med prissummor"

Efter att nyligen ha missat EM-finalen i Amsterdam på 1500 meter på grund av en diskvalifikation är finns också ett rejält revanschsug.

– Det är alltid kul när det finns ett ekonomiskt incitament. Vi inom löpningen är inte bortskämda med höga prissummor. Det vore ett bra tillskott till träningslägerkassan och kul att arrangören satsar på löpningen, säger Rogestedt.

Det är en udda distans och det äldsta rekordet i Sverige. Hur tänker du?

– Waerns sprang 1000 meter hela tiden och jag sprang distansen på tävling senast 2008... Jag brukar springa bäst när jag springer för att vinna, inte när jag springer mot mellantider. Går det fort är det en härlig bonus!

OS-hoppas

23-årige Rogestedt har inte fått en OS-plats. Enligt sajten road-to-rio.com är både han och Jonas Leandersson, som inte heller fått en biljett, bland de 45 som enligt IAAF ska få plats i startfältet i Rio.

– Jag har sett den sajten också. Den enda som ligger i den sanningen är att det finns en fristående organisation som samlar statistik och listar de som är berättigade att starta. Jag har inte hört något. Det enda jag vet är att om jag hade varit från 180 andra länder hade jag varit med, men vi har andra gränser här.

Hur mycket hoppas du fortfarande?

– Just i dag har jag tävling så jag fokuserar inte på det. Det enda jag kan påverka är genom att springa snabbt i dag. Jag är laddad och formen är bra. EM var bra för mig även om jag inte fick chansen i finalen. Det finns absolut ett revanschsug efter det.

Den slutgiltiga OS-truppen tas ut på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

Friidrott