Nu ska legendaren överträffa sig själv

SPORTBLADET

Tuff väg till tionde VM-titeln för Valentino Rossi

Foto: Valentino Rossi måste göra något som ingen lyckats med sedan 1998.

Valentino Rossi drömmer om en tionde VM-titel – men för att lyckas måste han skriva historia.

Då måste han göra om ikonen Mick Doohans bedrift från 1998.

– Är det någon som ska lyckas med det är det just Rossi, säger experten Nikola Milovanovic.

Efter att den italienske legendaren förlorat den så efterlängtade, tionde VM-titeln i sista loppet 2015 bestämde han sig för att ge allt 2016. Men med en ny däckleverantör och med enhetselektronik i motoGP blev det en mycket svår uppgift. Efter halva säsongen ligger han nu 42 poäng efter ledande Marc Marquez och har dessutom tvingats bryta tre lopp.

Valentino Rossi har aldrig blivit världsmästare under en säsong när han brutit tre lopp.

– Den här gången spelar det ingen roll, jag är övertygad om att Rossi har en stor möjlighet att vara med i kampen om VM-titeln, säger Viasat Motors expert Nikola Milovanovic.

– Han bröt ett lopp med motorproblem och sedan har han gjort två mindre misstag. Misstag som han hade kunnat göra med Bridgestonedäcken förra året och då kunnat rädda situationen, men med de nya däcken går inte det.

37 år gammal

Rossi är en ikon som kört VM i roadracing sedan 1996, i 20 år. Han har kört i den tyngsta klassen sedan år 2000 och han har blivit världsmästare med två olika tillverkare. Han älskar sin mc och trots att han har fyllt 37 år är han en av de förare som är bäst på att ta till sig nyheter och utvecklas med dem. Därför kan han bli den förste föraren sedan Mick Doohan 1998 som vinner VM-titeln trots att han har brutit tre lopp.

– 42 poäng är två segrar och nu kommer vi till banor i Tyskland, Tjeckien och Storbritannien där vädret kan vara en av- görande faktor. Dessutom tror jag att pressen på Rossi släpper lite nu och då kan han ge allt, säger Nikola Milovanovic.

I helgen väntar VM-deltävlingen på Sachsenring i Tyskland, en bana där VM-ledaren Marc Marquez är obesegrad sedan sex år tillbaka. Han har vunnit oavsett vilken klass han kört i och hans team Honda har också vunnit samtliga lopp på Sachsenring sedan 2010, de första tre med Dani Pedrosa.

– Målet är att ta en pallplats och vi borde kunna vara med och slåss om segern. Det brukar vara en bra bana för oss, säger Marc Marquez som trivs bra på den långsamma banan som påminner om en dirttrackbana.

”Ett jojomästerskap”

Marquez har alltid vunnit sina lopp på Sachsenring från pole position, men med de nya däcken har förutsättningarna förändrats.

– Som jag ser det finns det åtta förare som kan vinna lopp, regnar det är det ännu fler som kan vinna. Det är ett jojomästerskap och det går aldrig att ta ut en segrare i förskott.

I fjol avgjordes motoGP i säsongens sista lopp - då med Valentino Rossi som den stora förloraren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

MotoGP