Taktiken som ska knäcka Brasilien

SPORTBLADET

Sundhage: ”Ett väldigt speciellt ögonblick”

Foto: Bildbyrån

RIO DE JANEIRO. Brasilien utklassade Sverige i gruppspelet.

Men Pia Sundhage har taktiken för att sänka hemmanationen klar.

– Vi har en chans att vinna en medalj och vi ska ta den, säger förbundskaptenen.

1-5 i gruppspelet. Men Sverige tänker inte upprepa magplasket mot Brasilien från gruppspelet när lagen möts i igen i semifinal på Maracanã.

Sverige var totalt utspelat då, men nu har förbundskapten Pia Sundhage lärt sig från misstagen.

– Självklart har vi sett matchen mot Brasilien och om du jämför mot vad vi gjorde annorlunda mot det bästa laget i världen, USA, så spelade vi med låg press, säger hon.

Sundhage tycker att det svenska laget har tagit nya steg ju längre de gått i turneringen. Mot Brasilien måste spelarna höja sig ytterligare en nivå.

– Vi måste skärpa oss för vi vill inte hamna i en mot en-situationer för där är Brasilien väldigt bra. Att bara spela med låg press kommer inte att vinna matchen. Vi måste spela med två olika sätt att försvara, säger Sundhage.

”Det är unikt”

Försvarsspelet är nyckeln för att få stopp på Marta och resten av Brasiliens offensivt skickliga spelare. Sundhage vill även se ett varierat svenskt anfallsspel och att spelarna går ut med självförtroende.

– Vi har några olika strategier (offensivt). I slutändan är det viktigt att tro på det du gör. Och självklart, alla vet att om vi spelar med låg press så kommer kontringar. I alla matcher utom mot Sydafrika har vi haft bra möjligheter att skapa chanser så fort vi vinner bollen. Det beslutet, om du spelar en djupledsboll eller om du väljer en annan anfallsväg, eller om du lägger tillbaka den till någon annan, det är förmodligen det viktigaste.

Maracanã väntas bli slutsåld på tisdag och Sverige kommer i sådana fall ha 75 000 brasilianare mot sig på läktaren. Sverige ta njuta av stunden.

– Sättet vi pratar om matchen imorgon är att det är ett väldigt speciellt ögonblick. Det är unik. Att i samma turnering ha två speciella matcher. Nu har vi en chans att vinna en medalj och vi ska ta den, säger Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM