”Kan låta sjukt, men behöver åka långsammare”

En ny säsong är igång och Calle Halfvarsson har två tydliga utmaningar:

Åka långsammare på fler pass – och planera in träningen med fotbolls-VM.

– Fotbolls-VM är det enda jag tänker på, säger han.

Skidlandslaget har samlats för ett första läger under nya tränarkonstellationerna. Totalt är 27 aktiva på plats i Sognefjäll i Norge och njuter av snö och värme.

Calle Halfvarsson har ägnat förmiddagen åt träning i korta tajts och t-shirt.

– Jag försöker bättra på brännan men jag bränner mig mest. Men det är jäkligt fint, säger han.

Efter en misslyckad fjolårssäsong med ett svagt OS har han och nya tränaren Mattias Nilsson lagt upp planen som ska ge medaljer på VM i Seefeld.

”Kan låta sjukt”

Största förändringen:

– Det kan låta sjukt men det handlar om att åka långsammare på många av passen. Det är inte så lätt som man tror, det är lätt att det spinner iväg när man börjar känna sig i bra form.

Han berättar att när han blickar tillbaka på fjolåret ser han ett par tillfällen där han troligen körde sig själv i botten med för hård träning.

– Första skidlägret i Idre förra hösten spann jag iväg lite och åkte för fort på alla pass. Tankarna då var att nu ska jag bli ännu starkare och snabbare, onödigt när det redan gick bra. Sen efter magproblemen i Lillehammer körde jag på tok för hårt inför Tour de Ski, säger Halfvarsson.

Har ni inte bara pulsklockor som säger ifrån om du kör för hårt?

– Det går nog, men någon sådan har jag inte haft tidigare. Nu kommer Mattias att kolla hela tiden, efter varje pass. Skulle det vara så att det börjar dra iväg säger han till direkt, säger Halfvarsson.

”Får klippa och klistra lite”

Sågmyraåkaren har dock en annan prövning när det kommer till träningen – stundande fotbolls-VM. Svenskstjärnan är nämligen en riktigt VM-fantast.

– Ja, fotbolls-VM är det enda jag tänker på. Det är det roligaste jag vet, det finns inget större i mina ögon, säger han och fortsätter:

– Vi får se hur man ska får ihop träningen, det är det svåraste. Det gäller att styra träningen så den är gjord inför alla matcher, vissa kanske man får lyssna på i stället. Alltså jag kommer göra träningen, men det blir att klippa och klistra lite.

Vad tror du om svenska chanserna då?

– Jag tror det kan gå rätt bra, men det är en tuff grupp. Jag har lite dålig koll på Sydkorea, men vinner de den matchen så tror jag de går vidare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.