Var med när Mari Eide fick dödsbudet: ”Surrealistiskt”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

LIVIGNO. Mari Eide försökte hinna hem från Livigno till systern Idas sjuksäng efter att hon fallit ihop med hjärtstillestånd.

Men dödsbeskedet kom i en bil på väg till flygplatsen när hon var med Martin Johnsrud Sundby och damförbundskapten Ole-Morten Iversen.

– Vi försökte bara ta hand om henne så bra det gick, Martin var väldigt bra där, säger Ole Morten Iversen.

Det norska skidlandslaget nåddes av beskedet att Ida Eide, 30, kollapsat under en löptävling på lördagen. Ett chockbesked för systern och landslagsåkaren Mari Eide och nära vännen Therese Johaug.

Ida Eide vårdades på Ullevåls sjukhus i Oslo natten mot söndag och Mari bestämde sig för att snabbast möjligt försöka hinna hem för att träffa sin syster vid sjuksängen. Sedan tidigare var det bestämt att förbundskapten Ole Morten Iversen, tidigare i svenska landslaget, och en lite krasslig Martin Johnsrud Sundby skulle åka hem med samma plan.

”Nästan surrealistiskt”

Men nu fick de framför allt i uppgift att stötta Mari Eide. I bilen till Zürich flygplats fick hon dödsbudet.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Ja det var skönt att vi var flera, att hon inte var ensam. Det enda man kan göra är att vara där för henne, vår enda uppgift blev att hand om henne på bästa möjliga sätt. Det är nästan surrealistiskt, säger Ole Morten Iversen som själv i sin roll som ledare aldrig varit med om något tuffare:

– Nej det är helt nytt som tur är, man vet inte vad man ska göra eller säga. Vi gjorde det vi kunde för att stötta henne. Martin var väldigt bra med henne när beskedet kom.

”Måste vara nog snart”

Kvar i Livigno finns Ida Eides bästa vän Therese Johaug som på kort tid gått igenom 18 månaders dopningsavstängning, Vibeke Skofteruds död och nu Ida Eides död.

– Det måste få vara nog snart. För Therese är det en enormt tuff tid. Först Vibeke och sedan bästa vännen. Nu måste hon ta hänsyn till det här i träningen, det går väldigt mycket energi, säger Ole Morten Iversen.

Klarar hon att gå igenom en tragedi till?

– Absolut. Är det någon som klarar det så är det hon. Det har hon visat förut. Jag är inte bekymrad, men det är orättvist och tungt, säger Iversen.

Ida och Mari Eide
Foto: Instagram
Ida och Mari Eide
Publicerad:

LÄS VIDARE