Petter Northug under attack i hemlandet

SPORTBLADET

Legendaren Vegard Ulvang till hårt angrepp

Det kokar i de norska leden.

Igår drog den förre skidstjärnan Thomas Alsgaard en verbal salva mot Petter Northug.

Idag laddar legendaren Vegard Ulvang om och avlossar en ny.

– Det Petter gör är det värsta en idrottsman kan göra, säger Ulvang om Northugs sena ankomst till prisutdelningen efter lördagens masstart i franska La Clusaz.

Petter Northug sena ankomst till prisutdelningen efter masstarten i lördags har rört om i den norska grytan och skapat gott om aggressioner.

Det internationella skidförbundet FIS bötfällde Northug direkt, och Thomas Alsgaard följde sedan upp med att rikta skarp kritik mot både sprintstjärnan och den norska landslagsledningen.

– Landslagledningen måste göra klart för Northug att sådant uppförande inte accepteras och att det är slut med det. Men det är ingen som vågar idag, sade Alsgaard till norska NRK.

Vann tre OS-guld

Men det stannar inte där.

Nu går även Vegard Ulvang, som bland annat vann tre guld vid OS i Albertville 1992, till hårt angrepp mot Northug.

– Jag tillrättavisade Emil Hegle Svendsen för att han var en dålig förlorare. Det Petter gör är lika illa. Det är det värsta en idrottsman kan göra. Det är väldigt viktigt att gratulera vinnaren, säger legendaren, som nu har en central roll i FIS, till tidningen Adresseavisen.

Ryske Maxim Vylegzhanin spurtvann 30 kilometersloppet i lördags och slog Northug med en tiondel och Alexander Legkov med fyra tiondelar.

– Norrmännen måste förstå och acceptera att ryssarna var bäst. Ursäkter gör sig väldigt illa. Det är pinsamt att vara norsk när man ser detta. Det är ingen poäng att jag kliver in och är nån extrafarsa, men Petter Northug måste bli tillrättavisad och det borde han bli av det norska skidförbundet och deras ledare, fortsätter Ulvang.

Jämförs med Tiger Woods

Även den norske idrottshistorikern Tom A. Schanke har slipat knivarna efter Northugs uppförande. I en text med titeln "Nån måste lära Petter Northug lite vett” som skickades ut till flera norska sportredaktioner igår kväll skriver Schanke:

– Utan skidåkning skulle Petter Northug bara vara en ung ung storkäftad trønder från Mosvik. Och det är inte så speciellt. Han är på väg att drabbas av det som kallas Tiger Woods-syndromet. Inte att det är något sexuellt i Northugs fall, men Tiger förklarade sina utomäktenskapliga eskapader med att han på grund av sina suveräna prestationer på golfbanan kände att vanliga regler inte gällde för honom. Han trodde han kunde göra som han ville eftersom han var så bra på golf och en internationell superstjärna.

ARTIKELN HANDLAR OM