De gör upp om Bragdguldet

SPORTBLADET

På tisdagen är det dags igen. Bragdguldet, svensk idrotts finaste utmärkelse, delas ut för 86:e gången.

Vinteridrottarna är favorittippade. Björn Ferrys OS-guld var en knall. Och längdskidlandslaget levererade OS-guld på bred front.

Det blir tufft för övriga kandidater att få ett ord med i laget.

Björn Ferrys olympiska fullträff var en idrottsbragd av bästa märke. När de upptrissade förväntningarna på skidskyttarna förbyttes i bommar och tårar klev frispråkige Ferry fram i jaktstarten.

Det som möjligen talar emot Ferry är att skidskyttet genom Helena Jonsson (Ekholm) fick priset förra året. Men bragdjuryn bara ska se till årets bästa prestation. Och skidskyttet har bara prisats denna enda gång.

Längdskidorna tillhör de stadigt återkommande sporterna på bragdpallen. Den här gången finns ett helt koppel som har chansen – och de bjuder på bragder av olika slag:

Charlotte Kalla har varit aktuell förr och lyckades nu med konststycket att infria sina och omgivningens guldförväntningar efter att i fyra år ha haft den inledande fristilsmilen i OS i tankarna.

 Marcus Hellners triumf i skiathlon var däremot en skräll, nästan i Ferrynivå. Hellner missade pallen på favoriten 15 km fristil med 1,5 sekund, men tog chansen när den dök upp på den dubbla distansen med skidbyte.

 Stafetter omgärdas med ett särskilt skimmer i längdåkningen. Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner ändade över 20 års väntan med att vinna OS-guld på ett mycket övertygande sätt.

Pärson och Söderling borta

Anette Norberg och hennes nya lag såg till att det blev OS-guld även i curling. Till skillnad mot sin kanadensiska kollega visade Norberg iskyla i finalen då hon vände, vann i skiljeomgång och tog sitt andra raka OS-guld.

Anja Pärson svarade för en svårslagen prestation, då hon dagen efter sin fruktansvärda störtloppsvurpa ställde sig upp och tog OS-brons i kombinationen. Men Pärson har redan fått priset två gånger och är därmed ute urbilden.

Therese Alshammar är vid 33 års ålder definitivt simvärldens drottning. Hon vann världscupen, utsågs till Europas bästa simmerska och dominerade EM i Budapest med sina fem medaljer.

Roddaren Frida Svensson tog VM-guld i singelsculler i Nya Zeeland och kanotisten Anders Gustafsson tog VM-guld i K1 500 meter i Polen.

Emma Green räddade Sverige från fiasko med sitt silver i höjd i friidrotts-EM. Simtalangen Sara Sjöström tog EM-guld på 100 m fjäril.

Tennisesset Robin Söderling slog Roger Federer i Paris och har klättrat till femte plats på världsrankingen. Men till bragdguld räcker det inte.

TT