VM-reglerna: dofta gott – och kom i tid

Läs Dan Glimnes krönika

För en tid sedan publicerades det regelverk som ska gälla i årets WSOP.

Det är i stort detsamma som för 2009, men några smärre nyheter har diskuterats livligt på flera pokersajter.

Kanske mest uppmärksamhet har regel 37B fått, där det i huvudsak dikteras att spelarna ska uppföra sig hövligt gentemot såväl varandra som mot personalen. Denna regel har nu fått ett tillägg gällande ”störande personlig hygien”, i vilket fall tävlingsledningen förbehåller sig rätten att implementera stringenta åtgärder för att korrigera sakernas tillstånd.

Tillägget har genast inofficiellt döpts till ”Barry Paskin-regeln”, efter den brittiske skådespelare som för några år sedan under en turnering i Las Vegas fick klagomål mot sig på just denna punkt. När hans medspelare klagade högljutt och tillkallade personalen, svarade Paskin ”Visa mig var det står något i reglerna om att lukta illa.” Ja du, Barry, försök med den repliken nu...

Något annat som ventilerats är regel 14, där det nu står att en spelare som inte deltagit i en enda giv före starten av den tredje nivån förklaras för en ”no-show”. Han eller hon är då ute ur turneringen, markerna (minus de mörkar som plockats från den) tas undan från bordet, inköpet plockas bort ur prispoolen, och spelaren har rätt att återfå inköpet förutsatt att man ansöker om det före den 17 juli.

Fritt fram att sms:a och twittra

Nyheten har fått smeknamnet ”Phil Hellmuth-regeln”, efter denne spelares – samt några andras – famösa ovana att anlända extremt sent till turneringar. Kritik har dock riktats mot regeln, eftersom den teoretiskt tillåter en spelare att efter starten promenera ett varv i lokalen, konstatera att han/hon lottats in på ett alltför tufft bord mot många proffs, avsiktligt ”avregistrera” sig genom att låta bli att spela, och på så sätt få sina pengar tillbaka.

Regel 55, med bestämmelser om hur, var och när mobiltelefoner och annan ”elektronisk apparatur” får användas respektive måste stängas av, tillåter nu att man sms:ar och mejlar direkt från bordet – förutsatt att man inte är inblandad i den pågående given. Detta är en anpassning till den stora mängd realtidsrapporterande och twittrande direkt ”från fronten” som förekom redan förra året. Självklart blir man dock ögonblickligen diskvalificerad, om det visar sig att man kommunicerat med någon annan vid bordet.

Allt som allt framstår årets regelverk för WSOP som modernt och genomtänkt, inte minst genom några inlån från det regelverk som TDA (Tournament Directors’ Association) tidigare tagit fram. Ladda gärna ned det själv från www.wsop.com och studera det; kanske kan det ligga till grund för verksamheten på er egen pokerklubb därhemma i Vetlanda eller Hudiksvall?

Dan Glimne

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN