Mejla

Lasse Anrell

Norrmännen är rädda – det är bara losergäng som anlitar psykologer

Publicerad:
Uppdaterad:

Herregud, det är när idrottare börjar skrika på psykologer som man vet att de redan förlorat.

Norrmännen har en smula desperat kallat in en hel armé av mumbo-jumbo pratande hjärnskrynklare.

Jag är ledsen, kära norrmän, men det är ett psykkrig ni inte kan vinna.

– Psykolog...? Nä, jag åker skidor, svarade Marcus Hellner.

Det räcker egentligen som kommentar.

Alla vet att idrottspsykologer bara förvirrar med sitt lensmekande skitprat.

Jag ska dock utveckla en smula med några siffror: 27.36 av norrmännen tror att Petter Northug tar tre OS-guld. 7.68 procent tror inte att han tar ett enda.

Det här kan uppfattas som normala siffror, men det är det inte. Det är den mest uppseendeväckande statistiska mätningen som gjorts sen majoriteten av norrmännen bestämde sig för att nobba EU.

Varför?

För att så många tror att Northug är så stark att han ska kunna ta tre OS-guld och därmed blir OS kung?

Nej.

Att så många tror att han bara tar tre guld?

Självklart inte.

Idrottspsykologer pratar bara skit

Det intressanta är ju att så många tror att han inte tar ett enda guld i Vancouver. Det gör att det finns all anledning att ta till sig av den här mätningen som tidningen VG gjorde i går.

Orsaken är naturligtvis att det inte bara är det norska laget som blivit skraja.

För alla vet ju att bara losergäng anlitar idrottspsykologer. Det är en av modern idrotts viktigaste lärdomar. Bara svaga ledare kommer på den desperata idén att anlita psykologer, trots att de vet att idrottspsykologer bara pratar skit.

Men inte bara ledarskapet är nervöst.

Även det norska folket är skakade.

Det är häpnadsväckande att lika många norrmän som det finns svenskar som skulle rösta på folkpartiet tror att nationens största stjärna Petter Northug får åka hem från Vancouver på samma förnedrande sätt som Marit Björgen fick lämna Turin, gråtande med svansen mellan benen.

Det stämmer inte med min uppfattning om den norska folksjälen.

Det stämmer inte med min uppfattning om det nordiska herrefolket som vant sig vid att köpa allt, äga allt, olja allt, dominera allt och allra mest självklart har de varit världens bästa skidnation.

Not anymore.

Först fiaskot i Turin med noll guld.

Sen osäkerheten inför årets OS där Marit Björgen visserligen ser rätt bra ut igen – som hon även gjorde inför Turin – men alla vet att man inte kan lita på Björgen när det drar ihop sig till OS.

Mot det ställer vi upp med en Charlotte Kalla som övertygande vann genrepet på specialdistansen 10 kilometer fritt som också inleder hela OS-cirkusen. Vinner Kalla den kan resten av OS bli en ren svensk fest igen – precis som i Turin.

Tror fan att norrmännen är rädda...

Norge i hockey? Nu blir jag livrädd ...

Osäkerheten inför Petter Northug som visserligen sett väldigt bra ut under säsongen, men när det gäller sprint är det högst osäkert om han ska åka och på det sättet bränna ut sig som Björgen gjorde för fyra år sen.

Norges media har spekulerat i att han blir tvungen att åka alla distanser eftersom hans kollegor misslyckats totalt i genrepen inför OS.

Tror fan att norrmännen är rädda ...

Och Ola Vigen Hattestad som är den bästa sprintern och regerande mästare från VM men i år har fått se 23-årige Emil Jönsson dominera totalt med segern i lördags i Canmore som en fantastiskt sista markering. Hattestad vet att om Jönsson är i samma form i OS så är han chanslös.

Tror fan att norrmännen är rädda...

Och Björn Lind börjar närma sig den där känguruformen som gjorde honom legendarisk 2006. Tror fan att norrmännen är rädda...

Hade vi nåt mer?

Ja, jag har inte ens nämnt Hanna Falk.

Det behövs liksom inte.

Och inte en sån strålande ny stjärna som Marcus Hellner som sa det själv ett uttalande i går som jag tror kan bli klassiskt:

–Psykolog...? Nä, jag åker skidor.

Psykkrig, sa Bull.

Glömde jag nåt?

Jo, jag ser att Norge är med i hockey också.

Hjälp. Där blir jag verkligenlivrädd...

Av: Lasse Anrell

Publicerad: