”Jag såg snö för första gången 2001”

COMOX VALLEY, VANCOUVER ISLAND. Här är vinter-OS mest exotiska inslag.

Jens Byggmark och kompani får se upp när Kwame ”Snöleoparden” Nkrumah-Acheampong, 35, från Ghana gör entré i OS.

– Jag har ett vad med mina sponsorer. Om jag slår tre åkare skänker de en massa pengar till välgörenhet, säger han till Sportbladet.

Kwame Nkrumah-Acheampong, som faktiskt är född i Skottland, växte upp i Ghanas snölösa huvudstad Accra.

– Jag såg snö för första gången 2001, på flygplatsen i England, berättar han när Sportbladet träffar honom i samband med Damkronornas genrep mot Kina.

Hans första OS

Kwame hade som ung testat både fotboll och tennis, men när han fick nys om alpin skidåkning föll han direkt. Han började sin alpina satsning för sex år sedan och fick snabbt smeknamnet Snow Leopard (=Snöleoparden). Efter två blygsamma VM-framträdanden är han nu redo för sitt första OS och blir Ghanas förste deltagare i ett vinter-OS.

– Jag har åkt till Val di Fiemme fyra år i rad för att träna. Mitt mål är att i alla fall komma före några åkare.

Hur bra är du?

– Hmm... Jag kan i alla fall besegra dig... Jag är inte världens snabbaste, men jag kan överleva.

Känner du till Anja Pärson?

– Jag känner till Anja, Jens Byggmark och en till som jag har glömt bort namnet på... Just det, Markus Larsson. Jag såg dem när jag var i Åre på VM. Det var minus 32 grader och första gången jag åkte på is. Den värsta tävling jag har varit med om.

Så det blir aldrig Sverige för dig igen?

– Nej, inte om det är minus 32. Jag fungerar inte då.

Kwame Nkrumah-Acheampong är 35 år och spelen i Vancouver blir med allra största sannolikhet hans sista OS. Men han blir kvar inom sporten och ska hjälpa till så att Ghana får sin första skidbacke, i Akuapem Hills.

– Jag planerar att bygga en konstgjord skidbacke på gräs – som det faktiskt går att åka riktigt bra på. Vi har en tioårsplan att få en ghanesisk

åkare i den alpina toppen.

Och namnet Snöleoparden kommer han för alltid att bära med sig. Kwame skänker pengar till välgörenhet för att hindra att djuret, som lever i Centralasiens bergskedjor, utrotas.

Fotnot: Herrarnas storslalom och slalom avgörs den 21 februari och 27 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS