”Större än en dröm”

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Nadal tog åttonde stora titeln: ”Nu ska jag fiska och festa”

GRÄSKUNGEN Rafael Nadal, grusspecialisten, vann i går sin andra titel på Wimbledons gräs. 24-åringen har nu vunnit åtta Grand Slam-titlar.
Foto: GETTY IMAGES
GRÄSKUNGEN Rafael Nadal, grusspecialisten, vann i går sin andra titel på Wimbledons gräs. 24-åringen har nu vunnit åtta Grand Slam-titlar.

LONDON. Rafael Nadal, 24, slog Tomas Berdych i Wimbledon-finalen och säkrade sin åttonde Grand Slam-titel.

Björn Borg är den ende spelaren som har kunnat visa upp en mer imponerande meritlista i samma ålder.

– Livet är galet, säger den spanske världsettan.

Foto: REUTERS
Björn Borg och hustrun Patricia spanar in Nadal.

Rafael Nadal slog Tomas Berdych med 6–3, 7–5, 6–4 och visste inte till sig av lycka när han säkrat sin andra Wimbledon-titel.

Spanjoren kastade sig raklång på det heliga gräset och slog en kullerbytta så snart han tackat sin motståndare för matchen.

Krånglande knän

När han tog emot bucklan inför Björn Borg och drygt 15 000 andra åskådare fick han anstränga sig för att hålla tårarna borta.

– Alla titlar är speciella, inte minst den här. Förra året var inte lätt för mig. Att lämna återbud till Wimbledon var det tuffaste ögonblicket i min karriär, säger Rafael Nadal, som har haft stora skadeproblem.

”Rafa” slog Roger Federer i den klassiska finalen 2008, men på grund av sina krånglande knän kunde han i fjol inte återvända för att försvara titeln.

Det dröjde ytterligare ett år innan han fick visa vem som är kung i tennisvärlden.

– Att komma tillbaka till sin favoritturnering och få stå här med bucklan... Det är ett väldigt starkt och känslosamt ögonblick. Det är större än en dröm, säger Rafael Nadal.

Större än McEnroe

Han har nu vunnit åtta Grand Slam-titlar, en mer än legendarer som John McEnroe och Mats Wilander.

Till saken hör att ”Rafa” fyllde 24 år så sent som den 3 juni.

Björn Borg hade samlat på sig hela tio titlar i samma ålder, medan Roger Federer bara vunnit fem.

Om Nadal fortsätter i samma takt är det alltså inte uteslutet att han kan utmana Federers fantastiska rekord på 16 Grand Slam-titlar.

Rafael Nadal var dock så uppslukad av nuet i går att han inte ens ville prata om US Open, den enda Grand Slam-turnering han inte har vunnit.

– Just nu är jag nöjd med att ha vunnit Wimbledon. Jag ska åka hem till Mallorca och njuta av segern, stranden, fiske, golf, vänner och fester, säger Rafael Nadal.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN