Dopningsanklagelser skakar Danmark

SPORTBLADET

Dansk cyklist till attack mot landsmän

Den dopningsdömde proffscyklisten Michael Rasmussen hänger ut flera danska cyklister i sin nya biografi "Gul Feber".

Särskilt utpekad är den fortfarande aktiva cyklisten Nicki Sörensen.

"Vi köpte tillväxthormon som han gömde i trädgården", skriver Rasmussen.

Foto: AP
Michael Rasmussens dopningsavslöjanden skakar Danmark.

Michael Rasmussen, 39, är en dansk före detta proffscyklist. Han är tidigare dömd för att ha dopat sig och har gjort sig känd för att ofta göra kontroversiella uttalanden.

I sin nya biografi "Gul Feber" hänger Rasmussen ut flera danska, fortfarande aktiva, cyklister. Den danska tidningen BT har tagit del av flera av citaten i boken som avslöjar att bland annat bloddopningen EPO, tillväxthormon och kortison har använts av den danska cykellandslaget.

Gömde dopningsmedlen i trädgården

En av de utpekade är Nicki Sörensen, 38, som fortfarande tävlar för Team CSC. Rasmussen påstår att han och Sörensen gemensamt gjorde sina säsongsförberedelser på Mallorca år 2003.

"Sörensen tog en CSC-bil och vi körde tillsammans till apoteket. Vi köpte det vi skulle ha av EPO och tillväxthormon och Nicki flög alltsammans hem till Italien via flygplatsen i Pisa", skriver Rasmussen.

Någon vecka senare åkte Rasmussen hem till Sörensen i Toscana för att hämta dopningspreparaten. Då hade Sörensen varit så rädd att han hade gömt alltsammans i sin trädgård.

Vägrar kommentera

Nicki Sörensen vägrar att kommentera innehållet i Michael Rasmussens bok.

– Jag har inga kommentarer till boken. Jag pratade med Anti Dopning Danmark för en vecka sedan och berättade allt som är viktigt att veta, säger han till BT.

Rasmussen berättar även att han, tillsammans med Tyler Hamilton, fick kortison av läkaren på ett hotellrum under Giro d'Italia 2002 – under bevakning av Sörensens nuvarande teamchef, Bjarne Riis.

"Jag kom in på läkaren Piet De Moers hotellrum där Bjarne Riis och Hamilton befann sig. Tyler hade precis fått en dos kortison och de bad mig att ta samma sak. Det gjorde jag gärna. Bjarne hade inga invändningar. Läkaren gav mig 0,2 milliliter i skuldran", skriver Rasmussen.

Dagen efter säkrade han andraplatsen i Giro d'Italia.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport