Omskrivna matchen avblåst

SPORTBLADET

"Du kan inte ha en man som slåss mot en kvinna"

I kväll var det tänkt att det skulle skrivas MMA-historia.

För första gången skulle en fajt gå mellan en man och en kvinna, men nu rapporterar MMA Fighting att matchen mellan Emerson Falcao och Juliana Velasquez är avblåst.

– Det finns ingen chans att en man skulle få slåss mot en kvinna, säger Osiris Maia, medlem i Brasiliens MMA-förening CBMMA.

Nyheten att en man för första gången skulle möta en kvinna i ringen slog ner som en bomb i veckan. Den tilltänkta MMA-fajten mellan Emerson Falcao och Juliana Velasquez rönte uppmärksamhet över hela världen – men nu ställs den in.

"Finns ingen chans"

Och frågan är om den egentligen ens var tänkt att bli av. Enligt Osiris Maia, medlem i den brasilianska MMA-förbundet CBMMA, var det enbart ett jippo som skulle få folk att få upp ögonen för lagen "Lei Maria da Penha", som förbjuder våld i hemmet.

– Den här "fajten" har en social representation som är viktigare för samhället än för sporten. Det finns ingen chans att en man skulle slåss mot en kvinna. Det här är bara för att visa vikten av "Lei Maria da Penha". Du kan inte ha en man som slår en kvinna i en sport, därför borde det inte hända på andra ställen heller. Det är vad de vill visa, säger han till MMAfighting.com.

Maia menar också att CBMMA aldrig hade godkänt fajten.

– Vi hade aldrig kunnat genomföra något sådant. Arrangören kan fråga om allt, även en MMA-fajt med tre killar som slåss mot en, men vi skulle aldrig godkänna det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA