Basketligan skakas av ny misstänkt spelskandal

Förbundet har startat utredning: ”Överlämnat till polisen”

Förra året skakades basketligan av en spelskandal.

Nu har basketbollförbundet uppmärksammats på nya misstänkta matcher.

– Vi har lämnat över informationen till Svenska Spel och polisen, säger ordförande Hans von Uthmann.

Det var i februari i fjol som basketligan skakades av en misstänkt spelskandal. Två elitdomare stängdes av och en polisanmälan gjordes. Utredningen lades ner i juni, men senare framkom nya uppgifter. Svenska Spel och basketbollförbundet gjorde då ytterligare en polisanmälan som ledde till en ny förundersökning i december 2013. Den utredningen pågår fortfarande.

Men nu kan en ny spelskandal ha uppdagats. Förbundet har nåtts av information att ett tiotal matcher i basketligan kan vara föremål för oregelbundet spelande.

– Vi har fått information och den har vi fört vidare till svenska spel och polisen. Vi ser mycket allvarligt på påståendena. Men i fallet med domare ett och två vet vi otroligt mycket mer detaljer. Att säga att det är en ny spelskandal kan man inte göra än, säger ordföranden Hans von Uthmann.

Startar utredning

Enligt uppgifter till Sportbladet handlar det om så kallade över- och underspel som har placerats i Asien. Förbundet har fått faktaunderlag på tre matcherna, men det ska finnas ett tiotal matcher som visat ett avvikande spelmönster. I de flesta av fallen är det en och samma domare som dömt matcherna. Domaren ska ha varit drivande i kritiken mot förbundet när de två andra domarna stängdes av, men om han finns med i utredningen vill von Uthmann inte kommentera.

– Det är väldigt tydligt att den utredningen fokuserade på två domare. Hade det funnits andra fakta hade vi inte tvekat en sekund, säger han.

Förbundet ska nu utreda de misstänka matcherna.

– Vi arbetar vidare med frågan och ska se vad vi kan få fram. Men i det förra fallet har vi jätteklara fakta, här vet vi ingenting. Men jag vill understryka att vi ser mycket allvarligt på det, säger Uthmann.

Den utpekade domaren har dömt matcher under slutspelet, men nu är det oklart om han kommer att döma mer.

– Vi får lämna de nya uppgifterna till domarkommittén så får de ta ställning, säger Uthmann.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN