Poker

Schulman-reklamen har anmälts till Djurens rätt

Av: 

Minimedia

David Tanentsapf

SPORTBLADET

Nu svarar Pokerförbundet på kritiken: ”Vill inte att folk ska ligga med grisar”

Calle Schulman och grisen Napoleon
Calle Schulman och grisen Napoleon

Först bannlystes de av TV3 och TV6 för att de var politiska.

Nu har Svenska Pokerförbundets reklamfilmer med Calle Schulman i huvudrollen anmälts till Djurens Rätt och Jordbruksverket.

– Vi gör det för att illustrera hur sned och omodern den svenska staten är när det kommer till poker, säger pokerförbundets ordförande Lina Olofsson.

Svenska Pokerförbundet (SvePof) reklamfilmer med Calle Schulman blev en stor snackis så fort de släpptes.

Först handlade det om att TV3 och TV6 stoppade reklamfilmerna från att visas på grund av det politiska budskapet

Sedan hamnade fokus på själva innehållet. För att illustrera det bisarra i svensk spelpolitik har SvePof, på ett skämtsamt sätt, jämfört den svenska spellagen med några andra kontroversiella lagar.

"Ett fåtal privatpersoner"

I en av filmerna går Schulman in på att det är lagligt att idka samlag med en gris i Sverige, medan man inte får spela poker på egna villkor, då är man tvungen att passera rikets gränser.

I en annan matar han en guldfisk med Calvados (som egentligen var äppeljuice, enligt djurskötarens instruktioner) och i en tredje släpar han en död dovhjort genom stan.

Och nu har kommit in anmälningar till både Djurens Rätt och Jordbruksverket på grund av hur djuren behandlas i filmerna.

– Vi har blivit informerade om anmälningarna via mejl och det har även produktionsbolaget. Vi vet inte hur många anmälningar det rör sig om, men det verkar röra sig om ett fåtal privatpersoner, säger SvePof:s ordförande Lina Olofsson.

Lina Olofsson poängterar också att anmälningarna saknar grund. Under produktionen har man tagit hjälp av Svenska filmdjur som sett till att djuren behandlats väl.

– För att vi inte skulle bryta mot några lagar kontaktade vi, genom produktionsbolaget Top Hat, Svenska filmdjur som försåg oss med grisen och guldfisken och som även såg till att djuren behandlades väl under inspelningstillfället.

"Vill ha en modern lagstiftning"

Dovhjorten sköts för jägarens eget intresse under pågående jaktsäsong och vi fick djuret transporterat till oss och sedan togs det tillbaka för styckning direkt efter inspelningen, säger Lina Olofsson och fortsätter:

– Vi har fått flera upprörda röster över att vi valt att använda djur i våra reklamfilmer och de menar att vi hade fått fram vår poäng på ett annat sätt men vi vill med dessa få fram hur absurda lagarna kring poker är idag precis som de är om att vi, till skillnad från i Ohio, får bjuda våra fiskar på lite Calva. Eller att man i Frankrike inte får döpa sin gris till Napoleon men i Sverige fick man under 2013 ligga med djur samtidigt som man inte får spela poker på sina egna villkor. Självklart är det inte så att vi vill att folk ska få ligga med grisar men vi gör det för att illustrera hur sned och omodern den svenska staten är när det kommer till poker. Vi vill att lagstiftningen uppdateras så att skicklighetsspelet regleras av en modern lagstiftning.
 

Här nedan ser du de anmälda reklamfilmerna:

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker