”En av mina bästa rundor någonsin”

Publicerad:

Vilhelmson Silfvén tog säker seger i Globen

Foto: BILDBYRÅN

Stora delar av världseliten nobbar världscupen i Stockholm.

Möjligen devalverar det värdet av segern – men knappast prestationen.

– En felfri runda, en av mina bästa, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

79,277 var inte långt från hennes svenska rekord (79,553) i Grand Prix-dressyren, satt i just den internationella hästshowen i Globen för prick ett år sedan.

Vilhelmson Silfvén vann överlägset på Don Auriello.

Holländaren Hans Peter Minderhoud och Romanov var en bra bit efter med domarprocenten 75,319. Och trean Edvard Gal, världsstjärnan som en gång var sportens kelgris när han red Totilas, var ännu en bit efter svenskan med 74,574 på Voice.

Vilhelmson Silfvén firade sin tredje raka GP-seger i Stockholm till den entusiastiska publikens taktfasta applåder och red ett nytt ärevarv med "Anton".

Det börjar bli en vana.

Och hästen gillar det.

Skräckslagen första gången

Nog så viktigt i en sport där minsta lilla störningsmoment kan förstöra ett noggrant intränat och förberett tävlingsprogram.

– Första gången han var här för tre år sedan var han skräckslagen. Nu tycker han att det är kul. Jag har aldrig suttit på en häst som är så medveten om stämningen – och gillar den. Han är så väldigt mycket tryggare nu, säger Vilhelmson Silfvén.

För henne var lördagens uppvisning också ett kvitto på att valacken fortsätter att utvecklas och levererar när det gäller. Dessutom skakade Tinne av sig den värsta nervositeten, den som alltid är lite större på hemmaplan, inför söndagens kür – det fria programmet – där världscuppoängen ska fördelas.

– Det var otroligt skönt att göra den här felfria rundan, inte minst för egen del. Mitt eget självförtroende mådde bra av det, säger hon.

VM viktigast

Med topplaceringarna i Odense (tvåa) och Stuttgart (trea) tidigare i höst kan Vilhelmson Silfvén i praktiken säkra en plats i världscupfinalen i Lyon i april om hon når en ny fullträff på söndagen. Just nu ligger hon trea i sammandraget efter schweiziskan Marcela Krinke Susmelj och tyskan Isabell Werth.

Världscupen är viktig, men det är till sensommaren och VM i Normandie som Don Auriello ska komma i absolut toppskick.

– Jag siktar absolut på att rida världscupfinalen men det huvudsakliga målet är trots allt VM. Jag tänker mig att världscupfinalen är en bra uppladdning inför VM. Det är min plan, sedan får vi se om jag kan hålla mig till den, säger Vilhelmson Silfvén.

Henrik Skiöld/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN