Så slutar Superligan

SPORTBLADET

Sportbladets innebandyexpert Jonas Gustavsson tippar herrarnas liga - håller du med?

Alexander Galante Carlström fortsätter att vara en attraktion i vinterns upplaga av SSL-innebandy, menar Sportbladets expert Jonas Gustavsson. Foto: Bildbyrån.

Revanschsugna Storvreta i topp – och nykomlingen Sirius i botten.

Sportbladets innebandyexpert Jonas Gustavsson rankar alla lagen i Superligan.

Håller du med?

Kom med dina egna kommentarer och synpunkter i kommentatorsfältet.

1 STORVRETA

Real Storvreta har en intakt trupp som dessutom är kryddad med världsspelaren Rickie Hyvärinen och Sveriges hetaste talang Albin Sjögren. På pappret är det inget snack – Storvreta är bäst. Respass i semi ifjol efter tre raka SM-guld. Stor revanschlusta nu.

2 FALUN

Regerande svenska mästare. Har en till stora delar intakt guldtrupp och blir således ett givet topplag igen. Har innebandyvärldens bästa offensiva duo i Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström. Veteranen Thomas Brottman är ny tränare.

3 PIXBO

Dominerade innan jul ifjol – men sedan började spelet hacka och man kom aldrig igång igen. Det forna storlaget har ett spännande lag i görningen, men har en bit kvar till att bli en given guldkandidat. Tappat några etablerade spelare och ersatt med ungdomar.

4 AIK

Katastrofal start på säsongen ifjol och SSL-kontraktet kändes osäkert, men vaknade efter jul sedan en ny ledarstab trätt in. Värvat bra offensivt med Patrik Hagberg, Simon Jirebeck och Kevin Björkström. Bättre bredd och ska kunna bli ett topplag igen.

5 WARBERG

Det forna storlaget har haltat ett tag och nu har man rensat rejält både i truppen och på ledarsidan. Ett helt nytt spelsystem ska lanseras. Gör en omstart – men stommen är beprövad och besitter massor av rutin. Har material för en slutspelsplats.

6 LINKÖPING

Tre år i SSL – tre år i slutspelet. Har en intakt trupp och bygger vidare på det man startat, men backkuggen Anton Karlsson – ansedd som en av världens bästa defensiva backar – har skadat korsbandet och kan vara borta hela säsongen. Enormt avbräck.

7 HELSINGBORG

Är det äntligen dags för Helsingborg att få ihop pusslet? Hade en trupp för slutspel ifjol men underpresterade. Har ny tränare, plockat in finske stjärnan Mika Moilainen och har en trupp med kompetens på alla positioner. Har förutsättningarna att lyckas.

8 GRANLO

Fjolårets sensationslag gick till slutspel som nykomling och pressade Storvreta i kvarten, men föll till slut. Har breddat truppen med ett gäng intressanta spelare och har fått in Thomas Eriksson som ny tränare. Tuffare andra året – men har ett bra lag.

9 DALEN

Överraskade rejält ifjol och tog sig till andra raka SM-finalen. Precis som ifjol så har man tappat tunga namn: veteranen Peder Bodén, talangen Filip Stenmark och keepern Fredrik Hörnkvist. Räcker en Ketil Kronberg i storform för slutspel? Tveksamt.

10 CAPERIOTÄBY

Oerhört svårbedömda efter att ha tappat sin spets – Patrik Hagberg och Rickie Hyvärinen – till andra klubbar. Har en tunn trupp och många osäkra kort. Trollgubben Christian Mattsson gör intressant SSL-comeback och blir en joker.

11 VÄXJÖ

Kan bli årets Granlo. Växjö dominerade allsvenskan södra ifjol och var klara för avancemang långt innan serien var över. Har värvat smart, men har många spelare som är obeprövade på SSL-nivå. Hoppas mycket på Linus Jämtal offensivt.

12 MULLSJÖ

Tung start på serien ifjol och hade svårt att repa sig från det, men säkrade nytt kontrakt till slut. Har ett ungt lag som utvecklas och kan bli en överraskning om allt faller på plats. Fått hem landslagsbacken Kim Hadelund som får en nyckelroll.

13 JÖNKÖPING

Hade en jobbig säsong ifjol och känslan är att det inte blir enklare i år. Satsar internationellt: har plockat in en finsk tränare och två tjeckiska landslagsspelare. Men viktigast var att veteranen Johan Anderson valde att spela ett år till.

14 SIRIUS

Vann allsvenskan norra ifjol – och förlorade inte en enda match. SSL är dock en annan nivå och man har inte värvat några etablerade namn inför comebacken i högsta serien. Kommer få det jobbigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy