”Schumachers hjälm var i delar”

SPORTBLADET

Schumacher hålls nedsövd efter skidkraschen

1 av 28 | Foto: Michael Schumacher vårdas nu i sitt hem.

Michael Schumacher föll med huvudet före in i ett stenparti.

Då sprack hjälmen.

Nu kämpar tidernas störste F1-förare för sitt liv.

Tillsammans med sin son Mick och ytterligare tre vänner åkte Michael Schumacher skidor i Frankrike. Han körde i djup snö på berget Saulire (2783 m), ungefär 20 meter utanför pistat område när han körde på en klippa och föll.

Han landade med huvudet i ett annat stenparti.

– När vi kom till olycksplatsen hade hans hjälm kluvits i delar. Man såg väldigt mycket blod, säger ett ögonvittne till Bild.

Schumacher slog sig i höger sida av huvudet och efter olyckan var han vid medvetande, men han var förvirrad. Enligt läkarna räddade hjälmen hans liv.

– Den skyddade honom, om någon hade ramlat på det sättet utan hjälm hade han inte kommit till sjukhuset, säger Jean-François Payen, läkare på universitetssjukhuset i Grenoble under gårdagens presskonferens.

”Vidtagit alla medicinska åtgärder vi kan”

Tillståndet för Michael Schumacher är livshotande och läkarna håller honom nedsövd.

 – Hans neurokirurgiska tillstånd försämrades snabbt när han kom till sjukhuset och han föll i en allvarlig koma. Situationen är att betrakta som kritisk, sa de ansvariga doktorerna och förklarar att Schumacher har en mycket allvarlig hjärnskada.

– Vi kan konstatera att han kämpar för sitt liv. Tillståndet är fortfarande kritiskt. Vi har vidtagit alla medicinska åtgärder vi kan. Just nu kan vi inte uttala oss om Michael Schumachers framtid.

Schumacher får inte ta emot några besökare utanför familjen. Vid hans sida vakar hustrun Corinna, parets barn Gina-Maria (16) och Mick (14), fadern Rolf och brodern Ralf.

– Tack för allt stöd. Vi vill tacka alla människor från hela världen som tänker på oss och som skickar sina hälsningar till oss efter Michaels skidolycka. Det är ett viktigt stöd. Tack, skriver familjen på racerförarens hemsida.

”Vi vet inte”

På plats finns även hjärnkirurgen Gerard Saillant som är vän med Michael Schumacher.

– Jag är här som vän. Vi är alla väldigt oroliga för hans tillstånd, hans barn, hans fru och jag som vän, säger professorn som likt övriga läkare inte vill uttala sig om den sjufaldige världsmästarens medicinska tillstånd:

– Det går helt enkelt inte eftersom vi inte vet någonting.