”Det är bandyns julafton”

Joakim Hedqvist om annandagens magi

avJonathan Nilsson

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

IFK Vänersborgs Joakim Hedqvist, 41, är känd för att ha bandysveriges hårdaste skott.

Nu ser veteranen fram emot ännu ett derby på annandagen.

– Det är bandyns julafton – en folkfest och en fantastisk upplevelse på planen, säger Joakim Hedqvist.

IFK Vänersborgs Joakim Hedqvist, 41, är en veteran inom svensk bandy. På meritlistan hittar vi fyra raka SM-guld med Edsbyn mellan 2005 och 2008. Året därpå vann han skytteligan när Sverige tog VM-guld på hemmaplan.

Att motivera sig för det högintressanta derbyt mot Villa Lidköping hemma på annandagen är av förståeliga skäl inget problem. Men hur håller man uppe motivationen under serielunken och försäsongen efter 25 år på elitnivå?

”Det är det som drivit en”

– Dels för att man tycker bandy är en så himla rolig sport, det är det som drivit en genom åren. Sen har jag varit med om olika perioder i karriären. Jag har vunnit en hel del med Edsbyn och nu är det mer själva lagbygget här som driver en, att bygga nytt och etablera oss som ett topplag på sikt, säger Joakim Hedqvist.

Just att lira ihop med den yngre generationen är något som håller Hedqvist låga vi liv.

– Man försöker dela med sig av sina egna erfarenheter, samtidigt som man får se och lära av de yngre spelarna hur de vill spela. Man får anpassa sig, det är det som är så intressant med lagidrott, man utvecklar varandra. Det är inte bara jag som är äldre som delar med mig.

”Det är bandyns julafton”

I år har Hedqvist prickat in 17 mål på 13 matcher, vilket placerar honom på sjätteplats i skytteligan.

– Jag förväntar mig lite mer av mig själv. Det är okej, men inte mer än så. Jag hade kunnat bidra med några mål till och framförallt mer spelmässigt.

Du är känd för ditt stenhårda skott. Vad är hemligheten?

– Ett klassiskt svar, träning. Mitt vänsterskott har jag haft hela min karriär, högerskottet har faktiskt kommit genom golfen. Det har växt fram att man skjuter från bägge håll och nu skjuter jag hårdare från höger än vänster. Sen har materialet ändrats, dagens klubbor gör att man skjuter hårdare.

Nu är det dags för annandagsbandyn, hur speciell är den för dig?

– Det är bandyns julafton, en match man ser fram emot. Jag har haft äran och turen att få spela de största derbyna, i Hälsingland och i Västsverige, så det är fantastiskt roligt att ha de här dagarna under säsongen. Det är en folkfest och en fantastisk upplevelse på planen.

Vill bryta dyster svit

Hemma i Arena Vänersborg väntar Villa Lidköping. Ett lag som Vänersborg inte har besegrat sedan World Cup 2014, då efter straffläggning. Därefter har det spelats femton matcher lagen emellan – utan en enda vinst för Hedqvist gäng.

– Är det så länge sen alltså? utbrister Hedqvist.

Ja. Läge att bryta sviten?

– Ja det är klart, ambitionen är naturligtvis att vinna varje match. Det är våran hemmaarena och vi kommer inte be om ursäkt. De är topptippade och har värvat stort inför säsongen och räknar med att gå till final. En tuff uppgift men vi kommer vara aggressiva och vilja vinna.

Vad förväntar du dig för inramning?

– Jag förväntar mig minst 4000 på läktaren och en fantastisk inramning, det är många har sett fram emot det. Hoppas på ett härligt tryck i arenan, får vi supportarna i ryggen så ska vi göra en riktigt bra prestation. Då får Villa vara bra om de ska slå oss, säger Hedqvist.

”Vill hålla på med idrotten jag älskar”

41-åringen har ännu inte bestämt sig för hur länge han ska fortsätta spela och kontraktet med Vänersborg går ut efter säsongen. När han väljer att lägga skridskorna på hyllan hägrar en tränarkarriär.

– Jag har gått en elittränarutbildning och tog min examen för ett år sedan, Det är något man måste ha den dagen man slutar för att få träna i elitserien. Jag brinner för att utveckla ett lag den dagen jag slutar och vill fortfarande hålla på med idrotten jag älskar, säger Hedqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM