Sjöström slipper rivalen efter dundertavlan

avAdam Borg, Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GLASGOW. Sarah Sjöström tangerade mästerskapsrekordet när hon tog sig final på 100 meter fritt på 52,67.

Märkligt nog får hon inte möta den värsta konkurrenten Pernille Blume som stod för EM:s största tavla och slogs ut.

– Jättekonstigt. Vad hände? säger Sjöström.

Sarah Sjöström har redan vunnit två guld under sim-EM i Glasgow. Nu är hon klar för final på 100 meter frisim. Efter ett tungt försöksheat, där hon liknade sig själv vid en val, såg det lättare och smidigare ut i semin.

52,67 är en tangering av hennes eget mästerskapsrekord och hela fältets snabbaste tid.

– Jag rejsar mig i form. Det är som att komma tillbaka till en annan tävling när man haft två dagar ledigt. Man blir lite seg av att bara sitta stilla lite, säger hon.

Så gick hon från val till delfin?

Hon knycker hon på axlarna åt frågan.

– Vet inte. Men det var mycket bättre.

”Aldrig sett något liknande”

I försöken var Pernille Blume snabbast. Hon förväntades ta sig till final lika komfortabelt som Sjöström, men danskan stod för hela mästerskapets största misstag. Hon susade fram på första 50, vid vändningen hade hon furiösa 23,98 att jämföra med Sarahs 25,24.

Men... så tog det stopp. Blume voltvände inte, utan dunkade bara handen i kaklet. Det verkade som att hon inte var beredd på hemgången. Sluttiden 54,71 var inte i närheten av att räcka till final.

– Jag har aldrig sett något liknande i EM-sammanhang, säger experten Lars Frölander i SVT.

– Jag ville gärna slå handen i väggen och se vad som skulle hända på de första 50 meterna. Det var ett beslut jag själv tog. Det är nog några tränare som är sura nu, säger Blume till Ekstrabladet.

”Inga världsrekordtider”

Danskan själv var märkbart besviken efter den missade finalplatsen, men gick inte med på att hon glömt bort vilken distans hon simmade.

– Jag ville bara gå för det, men det blev för mycket. Du såg att jag dog på andra halvan, säger hon till SVT.

Sarah Sjöström simmar finalen under morgondagen och hoppas på lika avspänd simning – och gärna några tiondelar snabbare tid.

– Utmaningen blir att våga lita på att speeden finns där, att inte rusa ut för hårt. Jag tror att jag kan simma på samma tid som jag hade, 25,2, fast mer avslappnat. Då kommer jag orka hem bättre. Men det blir inga världsrekordtider.

Finalen på 100 meter fritt går i morgon 17:43 svensk tid.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM